Moja wariacja na temat knedli. "Leniwe ciasto" z białym serem, słodką
truskawką w środku, oblane musem z truskawek. Odrobina lata w środku
zimy :)
Składniki:
- 8 ugotowanych i utuczonych ziemniaków*
- 0,5 kg białego sera (wedle uznania)
- 0,5-0,8 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- truskawki (świeże / mrożone - nawet lepsze)
*Ziemniaki ugotować w osolonej
wodzie, odcedzić, dobrze utłuc i odstawić (bez przykrywania) do całkowitego
ostygnięcie - najlepiej na całą noc w zimne miejsce. W przypadku kopytek i tego
typu klusek, dużo zależy od rodzajów ziemniaków i czasu ich gotowania - nie
powinny być "zbyt mokre", przegotowane i za długo
"ugniatane".
Do
zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać rozdrobniony biały ser, cukier,
sól, krótko
zagnieść. Dosypać pół kilograma mąki pszennej i zagniatać, dosypując
dalej mąki
(w razie potrzeby). Ciasto na knedle (tak jak na leniwe) powinno być elastyczne, nie lepić
się (za
mało mąki) i nie rozwarstwiać (za dużo mąki). Zbyt długie ugniatanie
również
powoduje że masa stanie się bardziej lepka. Nabierać ręką kawałek ciasta
i oblepić nim truskawkę. Powtórzyć czynność do wyczerpania ciasta.
Knedle wrzucić do gotującej się wody (najlepiej partiami - na dwa/trzy razy),
delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka i poczekać aż same
wypłyną na powierzchnię. Wtedy pogotować jeszcze około 4 minuty, po czym wyjąć
łyżką cedzakową i przełożyć do garnka z zimną wodą. Poczekać, aż chwilę tam
przestygną, ostrożnie przelać kilka razy zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Dzięki
temu knedle nie będą się do siebie kleiły. Podawać z musem truskawkowym / smażoną na maśle bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)