Menu górne

Makiełki


Makiełki czyli tradycyjne, wigilijne Kluski z Makiem. Jako dziecko ich unikałam, ale odkąd sama robię Masę Makową i chociaż stół ugina się od ilości pysznych ciast - nie wyobrażam sobie chociaż małej miseczki Makiełek podczas Świąt Bożego Narodzenia. 
Na Wigilię nie może zabraknąć także Strucli - bez niej nie ma Świąt! Zawsze odkładam 3-4 duże łyżki Domowej Masy Makowej i dodaje dodatkowo więcej namoczonych w Ciemnym Rumie Daktyli, Fig, Rodzynek, Moreli i Śliwek oraz płynny, prawdziwy Miód, 
a do tego domowe, świeżutkie i mięciutkie, delikatne kluseczki, które są także produktem ubocznym podczas wykonywania makaronu do zupy grzybowej ;) 
Zatem moje Makiełki to deser wykonywany 'przypadkiem', błyskawicznie i bardzo łatwo. 
Jest nieziemsko aromatyczny, delikatny, słodziutki i taki klimatycznie Świąteczny. 
Zawiera chyba wszystkie słodkie smaki zimy. Bardzo polecam!



Składniki na Masę Makowo-Bakaliową:
Mak  zalać wodą do przykrycia i zagotować. Kiedy woda zniknie zdjąć z ognia. Przestudzić. Dodać rum, bakalie i miód. Dobrze wymieszać.


Składniki na Makaronowe Kwadraciki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1żółtko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto powinno być stabilne, elastyczne, odchodzić od rąk - jeśli za bardzo się lepi, dosypać mąki, jeśli jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody. W dużym garnku zagotować wodę. Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Pociąć na niewielkie kwadraciki. Wrzucić makaron do wrzątku, dodać cynamon - lekko zamieszać. Gotować od momentu wypłynięcia kluseczek - około 4-5 min. Przepłukać pod zimną wodą i dodać do Masy Makowo-Bakaliowej. Dobrze wymieszać. Podawać schłodzone. O ile nie znikną ze stołu od razu - ja z każdym dniem dolewam do nich odrobinę rumu i mleka, aby nie były zbyt "suche".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz