Menu górne

Kruche Pająki



Straszne, ale bardzo smaczne pająki. Właściwie to jedyne pająki, które jestem w stanie zaakceptować u siebie w domu. Kruche, delikatne, słodkie - pyszne. Podczas Halloween będą nie tylko smaczną przekąską, ale i upiorną dekoracją. Polecam!


 Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 120 g margaryny / masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
  • nutella / czekolada
  • zmielone, uprażone z cukrem orzeszki ziemne
  • biały lukier cukierniczy w tubce
  • czerwony barwnik
Mąkę zagnieść z margaryną na sypką masę. Dodać cukry, proszek do pieczenia, żółtko i jajko. Zagnieść ciasto i wstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozpocząć przygotowywanie pająków. Do wykonania jednego pająka potrzebne są dwie niewielkie kuleczki ciasta i 6 uformowanych krótkich nóżek. Nogi pająka doczepiamy do pierwszej uformowanej, lekko spłaszczonej kulki. Następnie przykrywamy drugą, bardziej płaską kulką. Delikatnie dociskamy odwłok. Pająki najlepiej przygotowywać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. w temperaturze 190*. Gorące odwłoki posmarować roztopioną czekoladą lub nutellą. Posypać prażonymi orzeszkami. Wystudzić. Białym lukrem wykonać krzyż, nogi skropić barwnikiem... jeśli się jakaś ukruszy to miejsce także można pomalować na czerwono. Upiornej zabawy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz