Menu górne

Ciasto w Filiżance z Porzeczkami


Szybkie, tanie, "jednorazowe" kolejne ciasto przygotowywane w kubku.
 Tym razem z sezonowymi owocami prosto z krzaka. 
Delikatne, wilgotne waniliowe ciasto idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi czerwonymi porzeczami.. a do tego gałka lodów... poezja. Polecam :)


Składniki na Ciasto w Kubku z Porzeczkami:
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mąki (na oko, ciasto powinno być dość gęste)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garstka czerwonych porzeczek
W kubeczku wymieszać masło, śmietankę, mleko, cukier, sok z cytryny. Dodać przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć. Wmieszać porzeczki. Wstawić do mikrofali na 1 min. 30 sekund lub chwilkę krócej / dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz