Zapraszam po przepis na wspaniałe, lekkie ciasto z kremem budyniowym i truskawkami.
Są takie połączenia i smaki, które pasują do siebie idealnie i na długo pozostają w pamięci,
a to z pewnością jedno z nich ;)
Delikatny biszkopt wypełniłam przepysznym, domowym kremem budyniowym.
Jest tak smaczny, że zrezygnowałam z przekładania nim ciasta - za mało by się go zmieściło ;)
Do tego słodka bita śmietana i galaretka z truskawkami,
która perfekcyjnie orzeźwia i nadaje ciastu charakteru. Moja wariacja na temat prostej,
polskiej klasyki - biszkopt, budyń, truskawki.
Bardzo polecam!
Są takie połączenia i smaki, które pasują do siebie idealnie i na długo pozostają w pamięci,
a to z pewnością jedno z nich ;)
Delikatny biszkopt wypełniłam przepysznym, domowym kremem budyniowym.
Jest tak smaczny, że zrezygnowałam z przekładania nim ciasta - za mało by się go zmieściło ;)
Do tego słodka bita śmietana i galaretka z truskawkami,
która perfekcyjnie orzeźwia i nadaje ciastu charakteru. Moja wariacja na temat prostej,
polskiej klasyki - biszkopt, budyń, truskawki.
Bardzo polecam!
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 ml oleju słonecznikowego
+ odrobina oleju i bułka tarta
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać do miski. Odłożyć.
Białka umieścić w drugiej misce z dodatkiem soli i ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukry, partiami. Ubijać około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając masę. Następnie powoli, strużką dolewać olej - cały czas ubijając. Na koniec dodać przesiane suche składniki - krótko i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać szpatułką - tylko do połączenia składników, aby masa nie opadła.
Tortownicę z odpinanymi brzegami (26 cm) wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto i upuścić w formie na blat z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Następnie wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1 cm brzegi i grubszy spód (podobnie jak na kopiec kreta). Wydrążone ciasto pokruszyć w miseczce i odstawić na bok. Spód ciasta w formie lekko nasączyć.
Składniki na Krem Budyniowy:
- 1 i 3/4 szklanki mleka 2%
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 4 żółtka z dużych jajek
- 40 g budyniu waniliowego, bez cukru
- 3 duże łyżki mąki pszennej
W garnuszku zagotować na małym ogniu 1,5 szklanki mleka i 300 ml śmietanki z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Zdjąć z ognia. W międzyczasie żółtka utrzeć z pozostałymi cukrami i solą na śnieżnobiałą, gęstą masę. Dodać przesianą mąkę i budyń oraz 1/4 szklanki mleka - zmiksować do połączenia. Cały czas mieszając masę trzepaczką lub używając miksera (na najniższych obrotach) wlewać powoli gorące mleko ze śmietanką. Masę przelać do garnuszka z nieprzywierającym dnem i zagotować na minimalnej mocy palnika cały czas energicznie mieszając - jak budyń.
Natychmiast przelać budyń do środka wydrążonego ciasta, wyrównać i posypać równomiernie połową wydrążonego, pokruszonego ciasta - wierzch powinien być równy. Resztę pokruszonego ciasta zostawić! Ciasto w formie przykryć ciasto folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i dodatkowo wygładzić. Pozostawić pod folią do całkowitego wystudzenia. Następnie delikatnie nasączyć wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce pod przykryciem przez około 1 godzinę. Wyjąć ciasto. Brzegi ciasta, które tworzy sam biszkopt posypać / wzmocnić resztą pokruszonego ciasta - tak aby brzegi były wyższe niż środek wypełniony budyniem. Przygotować galaretkę.
Składniki na Bitą Śmietanę i Truskawki w Galaretce:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej (w chłodne dni / zimą można dodać 1 łyżeczkę)
- 1 śmietanfix
- 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowym (użyłam takiej na 500 ml wody, czyli 2 szklanki, przy czym dodałam 1,5 szklanki wody)
- małe truskawki - świeże / mrożone bez rozmrażania
Świeże truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Dobrze jest je schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. Przy użyciu mrożonych - nie rozmrażamy ich, wyjmujemy z zamrażarki tuż przed wyłożeniem na ciasto.
Galaretkę zalać 1 szklanką wrzącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia się. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać (przyśpieszymy studzenie ;) Gdy przestygnie i wyczujemy moment, że niedługo zacznie tężeć - przygotować bitą śmietanę.

Truskawki zanurzać w zimnej, lekko tężejącej galaretce i układać na bitej śmietanie. Po ozdobieniu środka ciasta, na pewno pozostała jeszcze galaretka ;) Tężejącą, przy użyciu łyżki pokrywamy dodatkowo truskawki i boki ciasta, które zrobiliśmy z okruszków. Przy użyciu wykałaczki delikatnie należy przemieszać okruszki z galaretką (te okruszki, które zrobiliśmy jako podwyższenie brzegów ciasta). Ważne, aby galaretka była tężejąca, nie nasączyła ciasta, a je otoczyła. Całość schłodzić przez 15 min. w lodówce. Wyjąć i udekorować brzegi ciasta reszta śmietanki przy pomocy rękawa cukierniczego.
Schłodzić ciasto przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.
To będzie moje nowe ulubione ciasto, nie sądziłam, że domowy budyń tak różni się w smaku od kupnego. Krem powstał z niego fantastyczny. Truskawki, wprawdzie jeszcze nie polskie, ale dały radę. Ciasto przepyszne, przepis do wielokrotnego powtarzania :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń