Menu górne

Pączki z Czekoladą



Zapraszam po przepis na Puszyste Pączki z Czekoladą. Są obłędne, bardzo smaczne - delikatne, leciutkie i miękkie - znikają w buzi. Przepis na ciasto na pączki jest Wam dobrze znany, to moja niezawodna receptura, z której korzystam od lat. Nie zamierzam szukać i eksperymentować z innymi (chociaż wiecie, że to uwielbiam).  Ciasto pączkowe nie wymaga ulepszeń, zapewniam. Podczas smażenia na pączkach tworzy się piękna "obrączka", która pojawia się tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z dobrym ciastem drożdżowym, a przede wszystkim dobrze wyrobionym. 
Takie pączki nie nasiąkają tłuszczem - są puchate i lekkie jak chmurka. 
Smażąc je na prawdziwym smalcu ma się wrażenie jakby chciały unieść się do góry i uciec z tłuszczu :) Po usmażeniu nadziane nutellą lub kremem czekoladowym, oblane prawdziwą pomadą cukierniczą smakują wspaniale. Zakochacie się w nich! Koniecznie spróbujcie!



Składniki na około 25-30 dużych pączków z czekoladą:
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1-1,5 kieliszka spirytusu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia
  • Nutella / Milky Way / ulubiony krem czekoladowy
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami spirytus. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :)
Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min., do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały) a następnie nadziać przy użyciu rękawa cukierniczego ulubionym kremem czekoladowym np. nutellą, milky way.

11 komentarzy:

  1. Pączki z czekoladą, pycha! Do tego filiżanka ulubionej kawy i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto miałam już przygotowane. Miały być pączki z bitą śmietaną i część z marmoladą. A tu kolejny przepis ! Jak z Panią żyć ? Zrobiłam trzy rodzaje w tym i z Nutellą. Są boskie!! Ciasto obłędne - nie ma porównania z kupnymi. Zjedliśmy ich dużo, tak dużo że jutro chyba zrobię znowu bo raczej nie starczy. Są lekkie, faktycznie cały smalec został na patelni. Tłuszcz nie wsiąka. Mają obrączkę. Rodzina zachwycona. Dziękuję za te cudowne przepisy i czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne! Muszą być pyszne! Jutro moją próbą;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszyste i łatwe do wykonania, lekkie, pyszne. TAK POWINNY SMAKOWAĆ PRAWDZIWE PĄCZKI ! Najlepsze ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro zamierzam zrobić te pączki. Czy mogę użyć mleka migdałowego ? Żeby miały taki posmak ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto, pączki wspaniałe. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pączki wyszły nam super. Prawdziwie domowe, pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pal sześć moją dietę. Usmażyłam ponad 40 pączków, część do domu, część do pracy. Najlepsze pączki jakie jadłem / jadłam - powiedziało około 15 osób, brali dokładki xd serce rośnie. Są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione ciasto na pączki !!! Rewelacyjne !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto na pączki jest magiczne, wspaniały smak. Nie pobierają tłuszczu, chrupiąca skórka i delikatnecwnętrze. Polecam z czystym sumieniem. Zrobiłam z marmoladą, a połowę z jabłkami (smażyłam z nimi w środku)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)