Zapraszam po przepis na Pyszny Sernik z Domową Frużeliną Owocową. Wspaniała Masa Serowa o smaku Mleczka Skondensowanego jest bardzo kremowa, delikatna, rozpływająca się w ustach. Otula ją najlepsze na świecie kruche ciasto. Zapewniam Was - jest bezbłędne! Na wierzch sernika wyłożyłam domową frużelinę. Możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. Tym razem wykorzystałam słodkie truskawki, soczyste czereśnie i orzeźwiającego całość ananasa.
Do pieczonego sernika frużelina sprawdza się o wiele lepiej niż sama galaretka - ma dużo ciekawszą, jak dla mnie fantastyczną konsystencję.
Składniki na Kruchy Najlepszy Spód do Ciast:
(dobrze schłodzone składniki)
- 5 żółtek
- 200 g masła (osełkowego)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Tortownicę lekko wysmarować tłuszczem.
Zimne masło zagnieść z przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia -
mąką pszenną. Dodać cukier puder - wymieszać. Dodać żółtka - zagnieść ciasto. Następnie należy wylepić nim dno i boki tortownicy (26 cm).
Świetnym sposobem jest wygładzenie spodu i boków przy użyciu foli
spożywczej. Najpierw tradycyjnie rwiemy kawałki ciasta i wylepiamy nimi
dno tortownicy - podobnie boki. Później kładziemy na ciasto folię i wygładzamy lekko przesuwając po nim dłonią :) Tak wylepioną ciastem tortownicę wstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto należy wyjąć, ponakłuwać widelcem. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 260* z włączonym termoobiegiem. Po 1 minucie zmniejszyć temperaturę do 220*, a po chwili wyłączyć termoobieg ustawiając piekarnik na grzanie typu "góra-dół". Ciasto musimy potraktować bardzo wysoką temperaturą tzw. "uderzeniową", aby nie opadły nam boki.

Po około 10-15 min., kiedy będzie lekko zezłocone - wyjąć. A w międzyczasie można przygotować masę serową.
Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą.
Nad nią umieścić kratkę, na której będzie pieczony sernik.
Temperaturę zmniejszyć do 160*.
Temperaturę zmniejszyć do 160*.
(składniki w temperaturze pokojowej)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 kg twarogu na sernik - dobrej jakości
- 1/2 proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
Następnie przelać na wyjęte z piekarnika ciasto (uwaga, masa będzie bardzo rzadka!).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160* - na około 1 godz. 30 min. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej! Sernik powinien być biały z wierzchu. Jeśli podczas pieczenia boki ciasta zaczną się za bardzo rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić przez min. 10 godzin. (to bardzo ważne!)
Składniki na Frużelinę Owocową:
(można użyć świeżych lub mrożonych owoców)
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 3 szklanki truskawek
- 3 plastry ananasa z puszki + syrop
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka malinowa
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- woda

*Jak widać na zdjęciach - boki z ciasta powinny być wyższe niż objętościowo masa serowa - muszą trzymać frużelinę podczas tężenia.
* Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBoże jakie to musi być dobre 😍
OdpowiedzUsuńJest pyszny !
OdpowiedzUsuńTen sernik jest obłędny. Zwarty, kremowy, delikatny. Pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. Wyszedł faktycznie równiutki, biały z wierzchu. Ciasto rozpływa się w ustach - piekłam z nim już Pani szarlotki :-) do sernika na pewno będę często wracać i proszę o więcej więcej więcej przepisów na takie pyszności
OdpowiedzUsuńNajlepszy sernik jaki w życiu jadłam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię tylko dla uprewnienia pytam czy białek nie ubijać ? Tak wymieszać wszystko razem i już ?
OdpowiedzUsuńSernik znika w mgnieniu oka. Jest fantastyczny. Ciasto i masa serowa z fruzeliną .. polecam wszystkim pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł pięknie. To mój pierwszy w życiu ale jak zobaczyłam zdjęcia nie mogłam się oprzeć. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńSernik oblędny. Wyszła mi najlepsza fruzelinka pod słońcem:)
OdpowiedzUsuńGratulację :) Cieszę się że smakuje !
UsuńGenialny i oblędny
OdpowiedzUsuńOrzeźwiający, bardzo bardzo owocowa frużelina. Użyłam owoców mrożonych - smakują w tej postaci jak zrywane prosto z krzaka. Frużelina zjawiskowa. Masa serowa rozpływa się w buzi, jest pyszna. Bardzo polecam niezdecydowanym zanim wykupię wszystkie twarogi ze sklepów ;) Uzależniające.. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam i polecam
OdpowiedzUsuńJest Pani niesamowita! Sernik najlepszy jaki jadłam. Dzięki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Stygnie a jutro wielkie otwarcie :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj nie pisze komentarzy ale tutaj muszę. Sernik boski, wybitny, rewelacyjny. Tak kremowy i delikatny że nawet nie wiem kiedy zjadłam pierwszy kawałek. Nigdy nic tak dobrego nie wykonałam w domu na słodko - słowa mojej kochanej i subtelnej córci. Dziękuję. Przepis na stałe zagości u nas w sercach a sernik na weekendowym stole. Tylko teraz zrobię ten na czekoladowym spodzie :) wygląda uroczo
Usuń10 godzin w lodówce? Chcę się upewnić
OdpowiedzUsuńtak ;) orientacyjnie, najlepiej całą noc go tam przetrzymać. Musi się ustabilizować, związać. Gwarantuję, że będzie bardzo delikatny i kremowy. Potrzebuje czasu ;)
UsuńBardzo dobry wyszedł. Kremowy, spód popiekłam wcześniej, był kruchy do ostatniego kawałka.
OdpowiedzUsuńFantastyczny sernik. Ciasto pyszne, masą serową kremową, a do Frużeliny dodałam owoce i z zamrażarki i ananasa z puszki. Pycha
OdpowiedzUsuń