Menu górne

Syrop Dyniowy


Syrop z Dyni doskonały do popularnej Kawy Pumpkin Spice Latte (Przepis Tutaj)
Delikatny, waniliowy (a bez dodatku wanilii!), z wyczuwalną nutą dyni. Po dodaniu do mocno spienionego mleka (lub bitej śmietany) przypomina najlepszy kogel-mogel.
 To przepis praktycznie jednoskładnikowy, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu - co więcej, jest czystą przyjemnością. Bardzo polecam.


Składniki na jedną buteleczkę / słoiczek: 

Potrzebna jest oczywiście dynia, a właściwie:
  • 1 szklanka soku odciśniętego z dyni
  • 3 łyżeczki pure z dyni
  •  3/4 szklanki cukru (lub 1/2)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
Aby uzyskać sok z dyni należy obrany duży kawałek dyni pokroić w kostkę. Umieścić dynię w naczyniu i wstawić do mikrofali na 5-6 minut lub zawinąć w folię aluminiową i umieścić w piekarniku na 20 min. (temperatura 200*). Dynie przestudzić i odcisnąć do uzyskania potrzebnej ilości soku. Pozostałą dynię zmiksować blenderem na puree. Odłożyć 3 łyżeczki puree, a resztę można zamrozić lub wykorzystać do Dyniowego Drożdżowego z Rodzynkami.

Sok z dyni i wodę umieścić w garnku / głębokiej ceramicznej patelni. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Gotować 5-6 minut nie mieszając. Gdy sok zacznie przypominać rzadki syrop dodać sok z cytryny i puree - natychmiast energicznie wymieszać trzepaczką. Gotować jeszcze około 30 sekund. Zdjąć z ognia. Przestudzić i przelać do buteleczki lub słoiczka. Konsystencję można rozrzedzić dolewając odrobinę wody lub dodając więcej puree. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce, około 2 miesięcy. Syrop można także zawekować, a wtedy w spiżarni poleżakuje nawet cały rok.

9 komentarzy:

  1. Wypróbowałam tego przepisu i akurat mi nie przypadł szczególnie do gustu. Koleżanka miała przeciwne zdanie, wzięła nawet przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że koleżance smakuje :) a Pani w takim razie może wypróbuje Sos Toffee? ;) Ja nie wyobrażam sobie bez niego kawy, może i Pani przypadnie do gustu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam i ja :-) ślicznie pachnie i wygląda. Zaraz robie z nim kawkę, na razie oblałam nim nalesniki. Pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje słoiczki też gotowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie się wekuje. Właśnie otworzyłam kolejny słoiczek. Kawa z nim to coś pięknego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skończył mi się już :( można z mrożonej dyni zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo ! Rewelacyjny. Robiłam rok temu i w tym tez będę. Zastosowan jest bez konca. Najczesciej uzywalam do kawy, gofrów i lodów. Boski

    OdpowiedzUsuń
  8. O mój boże! To musi być cudowne! Zrobię na pewno !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)