Proste, lekkie, dietetyczne (bez grama masła!), zdrowe, smaczne, super orzechowe "fit" ciastka z czekoladowymi kleksami.
Z tymi chrupiącymi przekąskami
wyrzuty sumienia są jakby mniejsze…. ;)
Składniki na ciastka:
- ¾ szklanki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki gorącej wody
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki - pół na pół krupczatki i pszennej
- 50 g czekolady mlecznej
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jeszcze ciepłe zblendować
– można rozłożyć proces blendowania na kilka razy, zajmuje około 12-15 minut (identycznie jak w przypadku przygotowywanie masła orzechowego).
Po połowie czasu dodać 2 łyżki gorącej wody i dalej ucierać. Powstanie mokra, "oleista klucha". Odłożyć do całkowitego przestudzenia po czym znów krótko zblendować, pod koniec dodać jajko. Z kluchy zrobi się masa przypominająca
masło orzechowe, tylko bardziej płynne.
Dodać cukier i blendować 2 minuty. Do
masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, połączyć łyżką lub krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na
1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta wyrabiać kulki wielkości średniego orzecha
włoskiego, lekko rozpłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w odległościach od siebie około 2 centymetrowych. Piec w 200* przez
15-20 min. Wyjąć. Na lekko przestudzonych ciastkach zrobić kleksy z czekolady i obsypać cukrem trzcinowym lub drobno posikanymi orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)