Menu górne

Kokosowo-Budyniowy Sernik na Zimno z Brzoskwiniowym Musem


Doskonały! "Wiesz, że uwielbiam serniki na zimno? 
To ten jest chyba ze wszystkich najlepszy. 

Pyszne, delikatne, lekko kokosowe, nie za słodkie, wilgotne ciasto biszkoptowe. Puszysta warstwa serowa, wyczuwa się delikatny smak kokosa, a budyń sprawia, że jest bardzo kremowa. 
Mus Brzoskwiniowy na wierzchu smakuje jak najlepsza na świecie galaretka.
 Będzie smakować tacie ;) Mocno owocowy, piękny, lśniący, a jak pachnie! Idealnie komponuje się z ciastem.
 Wszystko jest wyważone, a smaki w pełni się uzupełniają. 
Możesz robić takie ciasta bardzooo często." 

Taka recenzja Kokosowo-Budyniowego Sernika na Zimno z Brzoskwiniowym Musem usłyszana z ust mojej mamy sprawia, że więcej już chyba pisać nie muszę :) 
Jest pyszny. 
Zdrowy i o wiele mniej kaloryczny od innych serowych ciast. 
Serki Wiejskie chyba na stałe zagoszczą w moich sernikach na zimno. 
Ponieważ są neutralne w smaku nie trzeba dodawać wiele cukru. 
Bardzo, bardzo polecam! 
Koniecznie wypróbujcie w sezonie na piękne, zdrowe brzoskwinie i nektarynki :)


Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Prostokątną formę z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzać do 175*. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Dodawać żółtka - jedno po drugim. Do gęstej masy jajecznej dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przelać masę do formy i piec 30 min. Wyjąć i upuścić ciasto biszkoptowe w formie z wysokości około 0,5m. Pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić w poprzek (spód może być grubszy).

Składniki na Poncz Kokosowy:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki syropu kokosowego (ewentualnie malibu jeśli ma być lekko alkoholowy)
Składniki połączyć i nasączyć spód ciasta.
Składniki na Masę Serowo-Kokosowo-Budyniową z brzoskwiniami:
  •  3 miękkie brzoskwinie / nektarynki + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 600 g serka wiejskiego
  • 40 g budyniu bez cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek syropu kokosowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając trochę mniej mleka i 3 łyżki cukru. Przelać budyń do miseczki, nałożyć folią spożywczą i dobrze wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wstawić do mikrofali na 1-2 min., aby lekko zmiękły. Przestudzić.
Serki wiejskie zblendować z cukrem waniliowym na jednolitą masę. Przełożyć do misy miksera i miksować stopniowo dodając budyń. Kiedy konsystencja będzie jednolita dodać syrop kokosowy. Połączyć. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Następnie rozpuścić w mikrofali - 5 s. Wlać żelatynę pod obroty miksera - miksując masę serowo-budyniowo-kokosową. 
Wstawić do lodówki na 5-10 min., co jakiś czas lekko ubić masę. Kiedy zacznie gęstnieć - przelać na nasączony w formie spód (z dopiętymi bokami). Wyrównać i poukładać kawałki brzoskwiń. Przykryć drugim biszkoptowym płatem i lekko docisnąć. Schłodzić przez min. 1 godz.

Składniki na Błyszczący Mus Brzoskwiniowy:
  • 3 brzoskwinie / nektarynki + 3 łyżki wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru (zależy jak słodkie są brzoskwinie)
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dodatkowo:
+ 200 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka żelatyny deserowej
+ wiórki kokosowe
+ 1 łyżka cukru

Galaretkę zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Wymieszać i przestudzić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. odstawić na 10 min. Brzoskwinie obrać i pokroić w małe kawałki. Podgrzać w mikrofali przez około 3-4 min, aż będą miękkie. Przełożyć do misy blendera i zmielić na mus z dodatkiem kwasku cytrynowego. Przelać mus na patelnię lub do garnuszka. Dodać cukier i zagotować energicznie mieszając. Dolać 3 łyżki wody. Gotować do uzyskania błyszczącego, mocno pomarańczowego musu. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniała żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić.
Do gęstniejącego musu dodać 3/4 przestudzonej, ale jeszcze nie gęstniejącej galaretki. Wymieszać. Niewielką część tak przygotowanego musu przelać na wierzch ciasta, wyrównać. Schłodzić ciasto przez 10 min. (część musu wsiąknie w biszkopt). W tym czasie śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i krótko ale dobrze zmiksować. Przełożyć bitą śmietanę do rekawa cukierniczego i ozdobić ciasto wysokimi śmietankowymi kleksami. Następnie pomiędzy "kleksy z bitej śmietany" przelać lekko tężejący mus. Schłodzić do stężenia wierzchu. Po tym czasie wylać na ciasto pozostałą tężejącą galaretkę. Wystające kleksy z bitej śmietany posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić całość przez min. 3 godz.

2 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie ♡ zdolna jesteś ♡

    OdpowiedzUsuń