Menu górne

Buraczki po Przejściach


Po Kurczaku po Przejściach czas na buraki, które nie jedno spotkało :)
Mój pomysł na delikatne, lekko słodkie i maślane, chociaż bez dodatku nawet odrobiny masła, gotowane i podsmażane buraczki.

Składniki na Buraczki po Przejściach:
  • 6 ugotowanych buraków średnich / dużych
  • 1 szklanka wywaru, w którym gotowały się buraki + 2 łyżki
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (nada maślany, delikatny smak)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
Buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na patelnię, dolać 1/2 szklanki wywaru i podsmażyć do momentu zniknięcia płynu. Dodać resztę wywaru, cukier, sok z cytryny - lekko podsmażyć. Do 2 łyżek wywaru dodać 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jogurt, dokładnie wymieszać z buraczkami, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą / cukrem do wedle uznania. Zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz