Menu górne

Przysmak Zajączka - Ciasto z Burakiem, Marchewką i Jabłkiem


Dziś jakby „od końca”. Zastanawiałam się nad tym czy upiec szarlotkę, czy może ciasto marchwiowe, a może z burakami (tak dawno go nie piekłam…). Moje niezdecydowanie zaowocowało eksperymentalnym wypiekiem, a co najbardziej zaskakujące - niezwykle smacznym i bardzo zdrowym. Ciasto z marchewką, jabłkiem i burakiem. 
Bardzo wilgotne, puszyste, a zapach cynamonu unosi się w całym domu podczas pieczenia. Co ciekawe smak buraka jest całkowicie niewyczuwalny, za to nadaje całkiem fajnego koloru. Póki nie ma świeżych owoców, polecam przestawić się na warzywne wypieki. Nie będziecie żałować. Tak szybkie w przygotowaniu jak w "znikaniu z blaszki" po upieczeniu ;) Polecam!

Składniki:
  •  4 jajka
  • 2, 5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe / średnie buraki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka prawdziwego gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao przesiać. Marchewkę i buraka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel. Dalej ubijając dodać oleju, a następnie przesiane suche składniki. Miksować do połączenia. Dodać starte warzywa. Zetrzeć jabłko na średnich oczkach (dopiero teraz aby nie ściemniało) – dodać do masy. Krótko zmiksować. Tortownicę (26 cm) wysmarować lekko olejem. Kaszę mannę zmieszać z bułką tartą i oprószyć wysmarowaną formę – spód i brzegi. Przełożyć masę, piec w 180* przez około 60 min., do tzw. suchego patyczka. Wystudzone posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz