



Kolejna propozycja na Krucho-drożdżowe Rogaliki, tym razem z domowym, aromatycznym budyniem waniliowym. Ciasto ma śliczny maślany zapach, jest kruche z zewnątrz i puchate w środku. Domowy budyń ma idealnie kremową, gładką konsystencję i smakuje bajecznie. Gorące rogaliki posypane cukrem pudrem smakują fenomenalnie. Jednak najlepsze są na drugi i trzeci dzień :) Spróbujcie koniecznie !

- 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
- 3 szklanki mąki
- 330 g śmietany 18%
- 20 g smalcu
- 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
- 1 duże żółtko

- 1,5 szklanka śmietanki 30%
- 2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania rogalików
- mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
- 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła - mieszanka do posmarowania rogalików

Masę przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu budyniu. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Moje ciasto skończyłam wyrabiać o 22.30, wróciłam do niego ponownie o 10.30 dnia kolejnego.

Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów.
U podstawy każdego z nich wycisnąć odrobinę budyniu za pomocą rękawa cukierniczego (około 1 łyżeczki). Zawinąć ściśle w
stronę wierzchołka. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia. Po
tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać.
Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do
połączenia i smarować rogaliki.

Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem.
Po kilku minutach można je przekładać (wcześniej byłoby to trudne - są na prawdę bardzo delikatne :)


Podobne przepisy:
wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMuszą być pyszne, wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na taki domowy budyń, wygląda bosko
OdpowiedzUsuńRobiłam już z marmoladą, teraz czas na domowy budyń. Będą cudne już to czuje.
OdpowiedzUsuńMam akurat wolne żółtka :) czy mogę dziś zrobić budyń, a rogaliki dopiero w czwartek ?
OdpowiedzUsuńTak, ale przechowywać w lodówce, przykryty folią tak aby dotykała budyniu i w szczelnym pojemniczku.
UsuńCzy budyń w proszku mogę dodać z cukrem?
OdpowiedzUsuńRaczej bez cukru, a jeśli ma Pani tylko taki - radzę wtedy uważać ile z jaką ilością cukru ubije Pani żółtka.
UsuńMuszę je zrobić, na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają ,ale muszą być pyszne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy lepszych nie upiekłam i nie jadłam. Cudo
OdpowiedzUsuńPopieram wypowiedź z góry nigdy lepszych nie jadłam nawet sklepowe rogaliki dobrej firmy nie mają szans petarda mam tylko pytanie odnośnie tego czy czas 40 minut mam odliczać już jak wyjmuje ciasto i nadziewac czy od nadziania budyniem😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Od momentu rozwałkowania :) na wyczucie - 30-40 min. Muszą leciutko podrosnąć, ale nie przerosnąć - zanim wstawione zostaną do piekarnika :) Dużo zależy od temperatury w kuchni :) Ja zazwyczaj czekam krócej przy pierwszej blaszce, podczas jej drugiego wyrastania i pieczenia przygotowuje kolejną porcję, która chcąc nie chcąc ta już odczekuje swoje 40 min :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńProszę o pomoc zepsuł mi się mikser i czy blender poradzi sobie z ubicuem żółtek na budyń jest tak pyszny że nie chce innego a nie wiem czy bez miksera sobie poradzę
OdpowiedzUsuńBlender tak zwykły typu zyfara posiadam
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, może lepiej ręcznie ubić, tak jak dawniej na kogel mogel ubijało się żółtka?
UsuńLepszych rogalików nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo często do nich wracam są tak pyszne
OdpowiedzUsuńDlaczego w moich rogalikach jest duża dziura po budyniu. Owszem jak się je to czuć budyń, ale prawie wcale go nie widać, tak jak na Pani zdjęciach. Taki efekt uzyskuję po przełamaniu rogalika I do powstałej przestrzeni szpracuję dodatkową porcję budyniu. Ilość budyniu wg przepisu wystarczyła mi na 2 x po 40 sztuk rogalików które błyskawicznie znikły. Ostatnim razem na ciasto wyciskałem budyń z rękawa w kształt litery T w dużej ilości i tak po upieczeniu nie było takiego efektu jak na Pani zdjęciach może tylko większa przestrzeń.
OdpowiedzUsuńPodejrzewam że trochę Pani podrasowała do zdjęć swoje rogaliki.
Mimo wszystko przepis super, pozdrawiam.