Menu górne

Surówka z Czerwonej Kapusty i Jabłka


Orzeźwiająca, lekka i lekko chrupiąca surówka ze świeżej czerwonej kapusty i jabłka. Dodatek soku z cytryny i cebuli podkreśla jej smak i nadaje charakteru. Doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych. Według mnie to "lepsza siostra" modrej kapusty ;) 
Bardzo polecam!
 Składniki na Surówkę z Czerwonej Kapusty z Jabłkiem:
  • 1/3 główki czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1 średnia cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
  • sól
  • cukier
Kapustę umyć i bardzo cienko poszatkować. Przełożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 5 min. Odcedzić i wystudzić. Do kapusty dodać starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i jogurt (bez jogurtu jest równie smaczna). Dosolić i dosłodzić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)