Żabie Udka to chyba najsłynniejsza luksusowa francuska przystawka. Kiedy ostatnio wypatrzyłam je w jednym z naszych sklepów od razu wiedziałam co będzie na kolację. Słyszałam, że mięso żaby jest niesamowicie delikatne i podobne w smaku do kurczaka. Rzeczywiście tak jest, chociaż - z całym szacunkiem dla żab - do kurczaka to im bardzo daleko.
Moje Żabie Udka to wersja "w chrupiącym cieście". I chociaż niektórzy stwierdzili, że panierka jest 100 razy lepsza niż sama żaba, to znalazły się i osoby, którym bardzo smakowały. O gustach się nie dyskutuje. Może zasmakują i wam. Warto spróbować :)
Składniki na Żabie Udka:
- 500 g jadalnych żabich udek
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej (lub odrobinę więcej)
- mleko
- sól
Żabie udka rozmrozić w mleku. Osuszyć i posolić. Do miski wbić jajko, dodać musztardę, 1/2 łyżeczki soli, gazowaną wodę i mąkę. Połączyć. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej. Żabie udka obtaczać w cieście i smażyć i przekładać na patelnię. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron do zezłocenia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podałam z opiekanymi ziemniakami i Sałatką Polską z Oscypkiem.
Sałatka Polska z Oscypkiem:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 2-3 oscypki
- plaster słodkiego sera bundz
- 6 suszonych pomidorów
- mała garstka prażonych pestek dyni
- 1/2 surowego zielonego ogórka
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
Oscypki i bundz pokroić w większą kostkę. Pokroić w paski suszone pomidory, a ogórka w ćwiartki. Dodać składniki do miksu sałat. W miseczce połączyć sól, cukier, musztardę i lniany olej. Polać sałatkę i wmieszać pestki dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)