Lekko waniliowe, wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem maślanki. Jest bardzo wilgotne, aromatyczne i delikatne. W połączeniu z lekką bitą śmietaną - rozpływa się w ustach.
Bardzo polecam!
Składniki na Ucierane Ciasto Jagodowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru (w tym 1 opakowanie cukru waniliowego)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Po tym czasie, stopniowo dodawać jajka - jedno po drugim. Dodać sól. Na przemian wlewać maślankę i dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - za każdym razem krótko zmiksować na najmniejszych obrotach, jedynie do połączenia się składników. Prostokątna formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).* Wylać połowę ciasta. Wysypać równomiernie 2 szklanki jagód (można je także wcześniej wmieszać do ciasta). Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch obsypać jagodami. Piec około 1 godz. - 1 godz. 20 min w temperaturze 175*, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
*Jeśli chcecie, aby jagody były tylko na samej górze i "nie opadły" w cieście - należy wyłożyć całe ciasto do formy i wysypać na jego wierzch równomiernie jagody. Czas pieczenia może się nieco skrócić (około 50-55 min).
Składniki na Krem Śmietankowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 3 łyżeczki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny deserowej
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukry. Dodawać partiami jogurt i żelatynę deserową. ubić. Wyłożyć na całkowicie wystudzone ciasto. Ozdobić jagodami. Schłodzić.
Około 30 min. przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki.
Można użyć mrożonych jagód?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z mrożonymi i wyszło super. Wyrosło miękkie, wilgotne i puszyste. Zjedliśmy jeszcze ciepłe bo tak pachniało... :-) dziękuję za przepis. Ciasto ucierane jest genialne.
UsuńPotwierdzam, można :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :) To wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńCiasto jest super - bez zakalca, wilgotne. Zrobiłam z jagodami i borówki. Pyyyyyycha;-)
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonych jagód ? Mam zapasy :D
OdpowiedzUsuńMożna, bez wcześniejszego rozmrażania :)
UsuńA morele sobie poradzą w tym cieście
OdpowiedzUsuńChodzi o świeże morele? Powinno być ok :)
UsuńIle piecz 1 godz czy 1
OdpowiedzUsuńGodz 20 minut?
Jak w przepisie - od 1 godz. do 1 godz. i 20 min., do tzw. suchego patyczka. Jeśli po 1 godz. ciasto będzie wyrośnięte, upieczone to można wyjąć.
UsuńA jaka forma była by najlepsza żeby było takie wysokie jak. Na zdjęciu i czy tortownica lepsza 23 czy 18 ciasto jest pyszne tylko jak piekłam w dużej firmie to wiadomo wyszło mi niskie
OdpowiedzUsuńChyba tortownica 23 cm ;)
OdpowiedzUsuń