Menu górne

Ciasto Mleczna Kanapka z Karmelem


Ciasto Mleczna Kanapka. Bardzo, bardzo, słodkie, sycące, ciężkie, mocno czekoladowe. Przypominające popularne botaniko-kanapki. Zwykle mleczny krem robi się wykorzystując masło. 
W mojej wersji bazą jest bita śmietana z dodatkiem mleka w proszku. Według mnie smak jest identyczny jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Nie mniej, ja preferuję raczej bitą śmietanę. Tym razem zrobiłam z nią jedną warstwę - druga z mlecznym kremem. Ale może wy zakochacie się w tym mlecznym smaku i wypełnicie nim całe ciasto ;) 
Mnie on jakoś nie pasuje (zresztą tak samo jak krem w "Mlecznej Kanapce").
Więc żeby dla każdego było coś dobrego - moje ciasto wzbogaciłam także o warstwę karmelową. 
Coś dla amatorów mlecznych, słodkich smaków i czekolady.
Może Wam zasmakuje :)
Składniki na Ciasto Kinder Mleczna Kanapka:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 g prawdziwego kakao 
  • 220 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukry i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodawać jajka – jedno po drugim i ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 5-7 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min, temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przekroić ciasto w poprzek na pół. Dół pozostawić w formie. 

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia:
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao 
Połamaną czekoladę zalać gorącym mlekiem i dodać kakao. Dobrze wymieszać i wstawić do mikrofali - doprowadzić tylko do zawrzenia. Wyjąć, wymieszać i lekko przestudzić. Przecięte w poprzek ciasto nasączyć czekoladowym ponczem (nie powinien być za rzadki, ani zbyt gęsty - część powinna wsiąknąć w ciasto, a reszta zgęstnieje tworząc polewę.

Krem Mleczny i warstwa Karmelowa:
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g herbatników typu petitki
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodawać stopniowo mleko w proszku i mleko. Ubić. Na wystudzone i oblane ponczem ciasto wyłożyć krem mleczny, wyrównać i ułożyć pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Masę kajmakową podgrzać na patelni lub w rondelku. Od zagotowania potrzymać na ogniu około 30 s. często mieszając. Lekko przestudzić. Gęstniejącym kajmakiem polać herbatniki, przykryć kolejną warstwą i natychmiast wstawić do lodówki lub zamrażarki na 30-40 min.

Krem Śmietankowy:
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
 Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żelatynę i krótko ubić. Wyłożyć krem na schłodzone ciasto. Przykryć drugim czekoladowym spodem i oblać polewą czekoladową.

 Składniki na Czekoladową Polewę:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę. Dodać kakao, cukier i czekoladę - energicznie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posmarować wierzch ciasta polewą. Schłodzić przez min. 6 godz. w lodówce. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz