Menu górne

Kluski Śląskie


Przepis na te doskonałe kluski otrzymałam od znajomej ze Śląska, którą poznałam kilka lat temu, podczas wakacji w Egipcie. 
To niesamowite, że to właśnie tak daleko od domu otrzymałam najlepszy przepis na jedną z tych najbardziej tradycyjnych polskich potraw. 
Podobne do pyz kluski śląskie nazywane są też kluskami białymi czy kluskami z dziurką. Wiecie, że istnieje nawet legenda o "Bramie Kluskowej" ? :) 
Cały sekret przygotowania dobrych klusek tkwi w proporcjach. 
Idealnie komponują się z mięsnymi sosami.


Składniki:
  • 10 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • sól
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze utłuc. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia w chłodnym miejscu (w garnku bez pokrywki). Ziemniaki w garnku wyrównać. Wyjąć 1/4 i uzupełnić to miejsce mąką ziemniaczaną. Dołożyć z powrotem wyjęte ziemniaki, dodać jajka i zagnieść ciasto. Rwać niewielkie kawałki i formować z nich kulki. W każdej z nich zrobić dziurkę. Kluski układać na blacie oprószonym mąką pszenną. Kluski Śląskie wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody. Delikatnie przemieszać i od momentu wypłynięcia gotować około 2 min. Przełożyć kluski do garnka wypełnionego zimną wodą i pozostawić na 5 min. (raz w tym czasie wymienić wodę, aby była zimna). Odcedzić (kluski nie będą się sklejać). Podawać na gorąco z gulaszem i np. buraczkami, kapustą zasmażaną.

2 komentarze:

  1. A mogę użyć pszennej mąki? Nie mam ziemniaczanej, wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą, ale równie smaczne - kopytka :) tutaj przepis -> http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/kopytka.html

      Usuń