Menu górne

Żabie Udka w Chrupiącym Cieście


Żabie Udka to chyba najsłynniejsza luksusowa francuska przystawka. Kiedy ostatnio wypatrzyłam je w jednym z naszych sklepów od razu wiedziałam co będzie na kolację. Słyszałam, że mięso żaby jest niesamowicie delikatne i podobne w smaku do kurczaka. Rzeczywiście tak jest, chociaż - z całym szacunkiem dla żab - do kurczaka to im bardzo daleko. 
Moje Żabie Udka to wersja "w chrupiącym cieście". I chociaż niektórzy stwierdzili, że panierka jest 100 razy lepsza niż sama żaba, to znalazły się i osoby, którym bardzo smakowały. O gustach się nie dyskutuje. Może zasmakują i wam. Warto spróbować :) 



Składniki na Żabie Udka:
  • 500 g jadalnych żabich udek
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub odrobinę więcej)
  • mleko
  • sól
 Żabie udka rozmrozić w mleku. Osuszyć i posolić. Do miski wbić jajko, dodać musztardę, 1/2 łyżeczki soli, gazowaną wodę i mąkę. Połączyć. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej. Żabie udka obtaczać w cieście i smażyć i przekładać na patelnię. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron do zezłocenia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podałam z opiekanymi ziemniakami i Sałatką Polską z Oscypkiem.

Sałatka Polska z Oscypkiem:
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 2-3 oscypki
  • plaster słodkiego sera bundz
  • 6 suszonych pomidorów
  • mała garstka prażonych pestek dyni
  • 1/2 surowego zielonego ogórka
  • 1 łyżka  oleju lnianego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
Oscypki i bundz pokroić w większą kostkę. Pokroić w paski suszone pomidory, a ogórka w ćwiartki. Dodać składniki do miksu sałat. W miseczce połączyć sól, cukier, musztardę i lniany olej. Polać sałatkę i wmieszać pestki dyni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz