Menu górne

Kopiec Kreta


 Kopiec Kreta albo opiec Ś.P. Kreta to zdecydowanie jedno z najlepszych czekoladowych ciast z dodatkiem bitej śmietany. 
Co więcej, to chyba jedno tych ciast, które najbardziej pasują na Halloween. 
Ciasto jest intensywne w smaku, a dzięki dodatku wmiksowanego banana zdecydowanie bardziej wilgotne. Część Kremu Śmietankowego wzbogaciłam o prażone orzeszki - efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Pyszne nasączone czekoladą ciasto, słodkie banany i delikatny krem - poezja. Bardzo Polecam.





Składniki na Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 duży banan
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki prawdziwego, dobrego kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Banana zblendować na puree. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę (ubijać około 7-8 min.). Następnie, powoli wlewać olej. Dodać kakao, zmielonego banana i krótko zmiksować. Dodać proszek do pieczenia przesiany wraz z mąką. Zmiksować do połączenia. Tortownicę (28 cm) lekko natłuścić, opruszyć bułką tartą i przełożyć masę. Piec w 180* przez 50-55 min. Wystudzić na kratce. Kiedy ciasto wystygnie, nożem zaznaczyć okrąg zostawiając brzegi o szerokości około 2 cm. Wydrążyć środek łyżką - nie naruszając spodu - przełożyć do miski i pokruszyć.

Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
Składniki połączyć i doprowadzić do wrzenia np. w mikrofali. Odstawić do lekkiego przestudzenia i nasączyć spód ciasta.

Składniki na Masę Śmietankową:
  • 700-800 ml śmietanki 30%
  • 4 -5 łyżeczek żelatyny deserowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 banany (+ sok z cytryny, ale nie jest to konieczne - ja nie użyłam, a banany nie ściemniały)
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych + 2 łyżeczki cukru
Orzeszki ziemne przełożyć na suchą patelnię i uprażyć na niewielkim ogniu. Pod koniec dodać cukier. Kiedy zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia. Wystudzić, a następnie zmielić na sypką masę. Banany przekroić wzdłuż i ułożyć na nasączonym kakao spodzie.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodać przesianą żelatynę i dobrze ubić. 1/3 masy śmietankowej zmieszać z zmielonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi i przełożyć na banany. Wyrównać, po czym wyłożyć pozostałą część kremu formułując kopiec. Ciasto posypać równomiernie pozostawionym i pokruszonym ciastem. Schłodzić przez min. 6 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz