Menu górne

Lody Jagodowo-Waniliowe z Cytrynowymi Ciasteczkami




Kolejne smaczne, domowe lody. Tym razem waniliowe z pokruszonymi markizami z kremem cytrynowym i świeżymi jagodami.
Owocowe, letnie orzeźwienie :) 
To także doskonały sposób na wykorzystanie żółtek ;)Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Wyjdą w maszynce do lodów jak i bez jej użycia. 

Składniki na Lody Jagodowo-Waniliowe z Ciasteczkami Cytrynowymi - 1 litr:
  • 1/2 opakowania markizów o smaku cytrynowym (np. Mafijne)
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki jagód
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietankę, wsypać cukier waniliowy. Podgrzewać, doprowadzić do wrzenia i odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Kontynuując ubijanie dodać do masy jajecznej powoli, połowę gorącego mleka ze śmietanką . Dobrze połączyć. Pozostałą część zagrzać ponownie, dodać masę jajeczną i na małym ogniu podgrzewać, często mieszając. Tuż przed zawrzeniem zdjąć natychmiast z ognia. Maksymalna temperatura powinna wynosić 95*, wyższa spowoduje, że masa się zważy. Wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Następnie ubić, napowietrzyć masę i wstawić do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie ponowić ubijanie i znów zamrażać przez 30 min. Czynność powtarzać przez 3-4 godziny, aż masa stanie się gęstawa, napuszona. Wtedy wymiksować pokrojone na kwadraty ciastka z kremem cytynowym. Dodać jagody, połączyć i zamrozić. 
Około 20 minut przed podaniem pudełeczko z lodami najlepiej zostawić w temperaturze pokojowej - lody domowe nie zawierają ulepszaczy więc zamarzają ;) Pysznie smakują z sosem Biała Czekolada (np. Horeca).
Lody można także przygotować w maszynce do lodów.


* na wierzchu ułożyłam smażony rabarbar - akurat mi został ;)

1 komentarz: