Menu górne

Indyjska Potrawka z Wieprzowiną Curry


Proste indyjskie, prawie beztłuszczowe, jednogarnkowe danie. Doskonałe na szybki obiad, który właściwie robi się sam. Miękka wieprzowina w dużej, dużej ilości curry (albo i większej), a do tego  pieczone warzywa, ziemniaki i niedoceniana ciecierzyca. Bakłażan i cukinia oddzielnie podsmażane nadają zupełnie nowego smaku. Bardzo polecam.


Składniki:
  • 800 g łopatki wieprzowej (chudej)
  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie bakłażany
  • 7 ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka masła
  • dużo przyprawy curry
  • słodka papryka
  • 1 papryczka chilli (świeża lub suszona - o ile ma być to ostrzejsze danie)
  • woda
  • mała łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa (ja dodałam gyros i kebab)
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
Wieprzowinę umyć, osuszyć, tłuszcz w miarę możliwości usunąć, a mięso pokroić w niewielkie kawałki (jak na sos). Zamarynować w przyprawie do mięsa i 2 łyżkach curry. Najlepiej odstawić na co najmniej 2 godziny albo całą noc.  Rozgrzać suchą patelnię. Wrzucić mięso tak aby było równomiernie rozłożone. I na największej mocy palnika podsmażać. Z każdej strony powinno być zrumienione (surowe w środku), a pory pozamykane. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby jej objętość sięgała z 4 cm ponad mięso. Dodać pieprz, liście laurowe i ziele angielskie ewentualnie chilli. Gotować około 1 godziny 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie umyć i pokroić w grubsze plastry bakłażany. Umieścić je w misce wypełnioną zimną wodą z małą łyżeczką soli. Zostawić na 20 min., aby puściły goryczkę. Po tym czasie wodę wylać. Bakłażany zamarynować w jednej łyżeczce jarzynki i zrumienić na patelni grillowej z każdej strony - duża moc palnika. Ważne aby były dobrze przypieczone, ale nie rozpadały się, pozostały twarde. Zdjąć z ognia i gdy lekko przestygną pokroić każdy plasterek w ćwiartki. Cukinię dobrze umyć i pokroić w średniej wielkości ćwiartki. Zamarynować w jarzynce i podsmażyć na małej łyżeczce masła do zarumienienia. Zdjąć z ognia. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać obrane i pokrojone w większe ćwiartki ziemniaki. Po 15 minutach dodać przygotowane wcześniej cukinie i bakłażany oraz odsączoną ciecierzycę (wodę można zostawić na bezy bez białek - o ile takie lubicie... przepis TUTAJ). Doprawić curry, ewentualnie słodką papryką - tyle ile lubicie. Lekko zamieszać i gotować, aż do miękkości ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz