Menu górne

Ciasto Drożdżowe z Truskawkami i Waniliową Kruszonką


TRUSKAWKOWE DROŻDŻOWE  

Jako "drożdżowo-holik" nie mogę nie upiec ciasta drożdżowego chociaż raz w tygodniu na dwa tygodnie. Ja i moja mama kochamy to ciasto.Związana jest z nim cała masa pięknych wspomnień.
Drożdżowe to jedyne ciasto, które piekła moja babcia (właśnie ze strony mamy). Zawsze kiedy przyjeżdżaliśmy do dziadków w niedzielę już czekało na nas wielkie, dopiero co wyjęte z piekarnika, jeszcze przykryte wilgotną ściereczką, pachnące wanilią i rumem, z całą masą rodzynek - najlepsze drożdżowe na świecie. 
Jest lato, wokół wszędzie pachnące owoce, więc tym razem moje ze świeżutkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach (już wam znaną) waniliową kruszonką. 
Słodko polecam.




Składniki na Ciasto Drożdżowe z Truskawkami:
  • 6,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka (białka można zamrozić w szczelnym pojemniczku i wykorzystać np. na bezy - przepis)
  •  1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 kg świeżych truskawek (z mrożonymi, bez wcześniejszego rozmrażania)
Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 120 g masła osełkowego lub margaryny (1/2 kostki)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z krupczatką)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z 3 jajek i 2 żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. 
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce). 
Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia*. Można przykleić go za pomocą rozsmarowanej odrobiny masła - gdyby się zsuwał.
Truskawki umyć, odszypułkować, większe sztuki truskawek przekroić na pół. Osuszyć. 
Po około 1,5 godz., kiedy ciasto wyrośnie - krótko zagnieść, pozbawić je powietrza. 

Jeśli mamy zamiar posypać ciasto kruszonką - wyłożyć do formy 1/2 ciasta (lub trochę więcej, nie mniej), rozłożyć równomiernie (lepiej się rozkłada jeśli zwilżymy nasze ręce wodą, lub posypiemy lekko mąką). Na cieśnie poukładać truskawki. Przykryć je równomiernie resztą ciasta (kruszonka upiecze się, a nie ugotuje w soku z truskawek).
Jeśli nie chcemy pysznej waniliowej kruszonki - wyłożyć całe ciasto do formy, poukładać na wierzchu truskawki, lekko wbijając je w drożdżową masę. 

W obu przypadkach odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 45 min., do wyrośnięcia (w przypadku mrożonych owoców, czas może być odrobinę dłuższy).
Przygotować kruszonkę. Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukry, zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę. Posypać wyrośnięte ciasto. 
Do nagrzanego piekarnika do 175* wstawić ciasto drożdżowe. Piec około 55-60 min., gdyby z wierzchu zbyt mocno się zarumieniało - pod koniec pieczenia przykryć wierzch papierem do wypieków. Wyjąć. Przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.

Ciepły kawałek takiego ciasta smakuje cudownie z gałką lodów waniliowych. Nawet następnego dnia można podgrzać ciasto lekko w mikrofali i poznać ten nieziemski smak ;)

* Forma w której pieczemy ciasta może wpłynąć na zakalec. Nie powinna być zbyt błyszcząca. 

1 komentarz:

  1. Wyszło i z mrożonymi :) wielbię drożdżowe :D

    OdpowiedzUsuń