Menu górne

Burrito - Tortilla prosto z Meksyku


Burrito czy też taco de harina to ciepła tortilla wypełniona mięsnym farszem w meksykańskim stylu. To jedno z moich ulubionych dań tamtejszej kuchni. Wyraziste, pikantne, szybkie w przygotowaniu. 
Po prostu la comida está para chuparse los dedos!!! 

Składniki na 12 tortilli:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego / z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli „po meksykańsku”
  • 400 g sosu pomidorowego (użyłam domowego przecieru pomidorowego z cukinią, papryką, cebulą, lubczykiem)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża cebula szalotka
  • 2 łyżeczki słodkiej / ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (użyłam ostrej american burger)
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g sera żółtego (użyłam goudy)
  • 12 placków tortilla z domowego przepisu lub kupnych
Do mielonego mięsa dodać przyprawy (pieprz, przyprawa do mielonego) i  dobrze podsmażyć na suchej patelni – około 10 minut. Dodać paprykę w proszku, przecier pomidorowy, fasolę, kukurydzę, pokrojoną drobno papryczkę chilli i szalotkę. Wymieszać i podgotować około 5-7 minut do wyparowania nadmiaru wody (jeśli jest zbyt gęste można dodać więcej przecieru). Odłożyć. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przygotować placki Tortilla. Placek podgrzać w mikrofali – około 30 sekund, posypać serem i nałożyć na środku 2-3 duże łyżki meksykańskiej potrawki. Zawinąć jak tortille lub „szczelnie” poskładać krawędzie tworząc kwadraty, które opiekać w tosterze na kratkach do grillowania lub suchej patelni. Podawać na ciepło :)   
Que aproveche! Adiós!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz