Po typowo jesienno-zimowych słodkościach chyba każdy ma ochotę na coś co przybliży chociaż letnie wspomnienia.
Delikatna, lekka, puszysta rolada z typowo letnim dżemem rabarbarowym idealnie komponuje się z doskonałą truskawkową pianką - niczym najlepsze ptasie mleczko - a do tego pyszna bita śmietana.
Z tym ciastem wiosna wydaje się być już znacznie bliżej :) Bardzo polecam
Składniki na roladę biszkoptową:
- 6 jajek
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kisielu truskawkowego / rabarbarowego
- 6 łyżek cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ słoika dżemu rabarbarowego
Blachę około 45 cm – 30 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (można przyczepić go do dna i boków smarując je
gdzieniegdzie masłem).
Mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i kisielem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na bardzo sztywną pianę. Następnie,
nie przerywając ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy drobinki cukrowe
przestaną być wyczuwalne miedzy palcami, a masa będzie błyszcząca dodawać po
jedno po drugim żółtka. Przerwać ubijanie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kisielem - wymieszać delikatnie szpatułka lub na najniższych obrotach zmiksować mikserem, ale bardzo
króciutko, aby masa nie opadła.
Przygotowane ciasto wylać na blachę
i piec 15-17 minut, do pozłocenia w
temperaturze 190ºC.
Podczas pieczenia ciasta przygotować czystą
ściereczkę np. lnianą. Rozłożyć ją na płaskiej powierzchni, posypać lekko
cukrem waniliowym. Upieczone ciasto położyć na ściereczce „do góry nogami” tzn.
tak, aby strona z papierem do pieczenia była na górze. Szybko ściągnąć papier i
jeszcze gorące ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku , ze ściereczką w roladę. Rolada
będzie krótsza, ale gruba. Studzić zwiniętą na kratce. Gdy będzie całkowicie
zimna rozwinąć i posmarować cienko dżemem rabarbarowym. Ściśle zwinąć.
Składniki na truskawkową piankę z
bita śmietaną:
- 800 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 8 łyżeczek żelatyny
- 700 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Truskawki zblendować na puree,
przełożyć na głęboka patelnię lub do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać aż się
całkowicie rozpuści, zagotować i odstawić.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać
zimną na 2 cm ponad jej objętość. Odłożyć na 5 min.
Następnie lekko podgrzać
np. w mikrofali przez 5 sekund, tylko do
rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do
gorącego puree z truskawek. Dobrze wymieszać, można także krotko zblendować. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Z przygotowanego puree odłożyć 3-4 łyżki. Gdy
puree będzie zimne i zacznie gęstnieć przełożyć je do misy miksera, dodać
jogurty i ubijać, napowietrzając masę. Odstawić na kilka minut.
W tym czasie przygotować tortownicę
26 cm. Roladę pokroić na kawałki około (1,5 cm szerokości), wyłożyć nimi dno i
boki tortownicy. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć, będzie gęsta przelać ja do
tortownicy wyłożonej roladą. Przy użyciu pędzelka, masą truskawkową można
pomalować wystające kawałki rolady. Wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa
całkowicie stężeje ubić 300 ml śmietanki 30% z 2 łyżkami cukru i cukrem
waniliowym. Przełożyć za pomocą rękawa cukierniczego na truskawkową piankę.
Udekorować pozostawionym truskawkowym puree. Schłodzić przez co najmniej 6 godzin.
Mega dobre, leciutkie, piankowe i znika w ustach. Moje smaki
OdpowiedzUsuńCzy żelatyne po zalaniu zimną wodą należy to mieszać czy jedynie zalać i tak odstawić zawsze bałam się jej stosować i naprawdę nie wiem jak jej się używa hehe
OdpowiedzUsuńMożna zamieszać i zostawić :) później podgrzać przez kilka sekund w mikrofali, ale nie dopuszczając do zagotowania :)
Usuń