Menu górne

Śliwkowy "Pampuch" z Kruszonką


Dziś postawiłam na śliwki, a że w zamrażarce zostało mi jeszcze kilka paczek nic nie stało na przeszkodzie, aby troszkę poeksperymentować. Tym razem nie tylko z ciastem, ale i z miejscem pieczenia. Placek pieczony w mikrofali na funkcji "crispy, szósty zmysł" (można, także w piekarniku). Po około 20 minutach ciasto było gotowe (ja nie potrzebnie trzymałam je dłużej - wydaje mi się, że było by bardziej mięciutkie). Ku mojemu zaskoczeniu w smaku nie przypomina typowego drożdżowego, a raczej pampuchy ze słodziutkimi śliwkami. To sprawia, że idealnie pasuje do niego lekko osłodzony jogurt naturalny, no i jeszcze ta chrupiąca, przepyszna cynamonowo-orzechowa kruszonka...  Dajcie się skusić temu "pampuchowi" :)



Składniki na ciasto ze śliwkami:
  • 25 g świeżych drożdzy
  • 1 i 1/2 kieliszka rumu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • niepełne pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 10-12 przepołowionych śliwek (świeże lub mrożone)
Składniki na kruszonkę orzechowo-cynamonową:
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki maki
  • 1/4 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki startych / krótko zblendowanych orzechów ziemnych lub innych ulubionych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mała garstka płatków migdalowych
Z drożdży zrobić rozczyn: pokruszyć drożdże do miseczki, zasypać 1 łyżką cukru, 1 dużą łyżką przesianej mąki, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i wymieszać. Przykryć talerzykiem lub ściereczką, odstawić do podwojenia objętości - na około 20 min.

Mąkę można lekko ocieplić, po czym przesiać dwa razy. Jajka z żółtkiem i cukrem ubić na puszysty kogel mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka, resztę ciepłego mleka, sól - miksować końcówkami do ciasta drożdżowego stopniowo dolewając rum. Gdy składniki się połączą i powstanie jednolita gladka masa, dolewać powoli olej. Cały proces powinien trwać około 10 minut. Ciasto może być lekko lepiące, ale przy tym jednolite, napowietrzone. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (temperatura max. 30*) na 1 godzinę do podwojenia objętości. 

Jeśli posiadacie talerz "crispy" i mikrofalę z tą funkcją - -podrośnięte i lekko zagniecione ciasto należy przełożyć bezpośrednio na talerz. Mokrymi rękoma uformować kształt koła - jak na pizzę. 
Wybierając piekarnik należy natłuścić lekko blachę, oprószyć mąką, wylać ciasto na środek i mokrymi rękoma uformować kształt koła. 
Na ciasto wyłożyć śliwki (mrożone bez rozmrażania). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło połączyć z mąką - powstanie sypki proszek. Dodać cukier, orzechy, cynamon i lekko zagnieść opuszkami palców, tak aby powstała kruszonka. Podrośnięte ciasto posypać kruszonką, płatkami migdałów i piec w mikrofali na funkcji crispy, poziom 5 (jak na pizzę na grubym cieście) około 20 minut lub w piekarniku około 30-40 minut w 175*. Jeszcze gorące idealnie smakuje z lekko osłodzonym jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz