

Dziś przepis dla wielbicieli i poszukiwaczy morskich smaków.
Zapraszam na domowego, mistrzowskiego Fishburgera czyli hamburgera z rybą.
Mamy tu 100% polędwice z dorsza w chrupiącej, złocistej panierce, morski ser, świeże warzywa i mnóstwo ziół. Pełni smaku dodaje wyrazisty, domowy sos tatarski i prażona cebulka.
Smakuje genialnie!
Domowy hamburger z rybą to dużo zdrowsza i moim zdaniem dużo smaczniejsza wersja kanapki serwowanej przez niektóre sieciówki.
A to co najfajniejsze - możecie sami ją sobie skomponować z czym tylko chcecie.
Bardzo, bardzo polecam złowić takie burgery w swoich domach !




- 4 grube polędwice z dorsza atlantyckiego (świeże)
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego
- 3 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta (najlepiej domowa)
- masło klarowane do smażenia
- sól
- 8 ulubionych bułek (użyłam kajzerek, ale rewelacyjne będą także te sezamowe do hamburgerów)
- pomidor
- morski ser żółty w plastrach
- ogórek gruntowy / kiszony / konserwowy
- smażona, prażona cebulka (użyłam kupnej)
- sałata lodowa (jej mi zabrakło, niestety)
Przygotować 3 miseczki: z mąką, rozbełtanymi ze szczyptą soli jajkami, bułką tartą.
Polędwice przekroić na pół. Każdą z 8 części delikatnie uderzyć tłuczkiem w celu lekkiego spłaszczenia. Każdy kawałek posolić, obtoczyć w mące, następnie jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym do zezłocenia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Każdą bułkę rozkroić prawie do samego końca. Skomponować swojego najlepszego i wymarzonego FishBurgera - moja propozycja na zdjęciach (nie miałam tylko sałaty lodowej, a szkoda). Spód i górę bułki dobrze posmarować sosem, według mnie najlepiej pasuje tu Sos Tatarski.
Polędwice przekroić na pół. Każdą z 8 części delikatnie uderzyć tłuczkiem w celu lekkiego spłaszczenia. Każdy kawałek posolić, obtoczyć w mące, następnie jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym do zezłocenia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Każdą bułkę rozkroić prawie do samego końca. Skomponować swojego najlepszego i wymarzonego FishBurgera - moja propozycja na zdjęciach (nie miałam tylko sałaty lodowej, a szkoda). Spód i górę bułki dobrze posmarować sosem, według mnie najlepiej pasuje tu Sos Tatarski.

- 2 duże łyżki majonezu
- 1/2 średniej długości ogórka zielonego
- 1 ogórek kiszony
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- duża szczypta soli (wedle uznania)
Ogórki
pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski. Dodać majonez,
przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i szczypiorek oraz
cukier i sól. Połączyć składniki. Schłodzić sos przez min. 1 godzinę w
lodówce.
Wygląda mistrzowsko !
OdpowiedzUsuńZrobię koniecznie, to jest prawdziwy hamburger! A przynajmniej tak powinien wyglądać :-)
OdpowiedzUsuńDobry a raczej genialny sposob na przemycenie rybki. Moje dzieci ich nie lubią a w tej postaci zjadły po 1.5 porcji. Super. Bardzo dmaczny
OdpowiedzUsuńDużo lepsza wersja dobrej ryby z McDonalda. Tutaj przynajmniej jest ryba a nie coś Ala podobnego. Super sos i dodatki. U nas był tylko korniszon, ale była i sałata :)
OdpowiedzUsuńSuper, dodałam prażoną cebulę i pikle. Ideał
OdpowiedzUsuńI to jest fishmac :D zajebisty
OdpowiedzUsuń