Menu górne

Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką



Dziś przepis na Najlepsze Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą. Zobaczycie, że obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Są perfekcyjne, przekonacie się sami, a do przepisu wrócicie nie raz :)
 Delikatne, puszyste, mięciutkie maślane ciasto kryjące 
rozpływające się w ustach czekoladowe nadzienie. 
Pachnące, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika smakują bajecznie ze szklanką mleka. Idealnie sprawdzą się i kolejnego dnia, jako drugie śniadanie - zabrane na wycieczkę, do pracy czy szkoły :) Zachęcać chyba nie muszę ;)




Składniki na 2 duże blaszki:
  • 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 75 g water roux (25 g mąki, 1/2 szklanki wody)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 35-40g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 400 g Nutelli (można zastąpić kostkami czekolady)

Składniki na Orzechową Kruszonkę:


W rondelku umieścić składniki na water roux. Mieszając trzepaczką podgrzewać masę, aż lekko zgęstnieje (temp. koło 65*), konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę. Przestudzić.

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i kopiastą łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. pod przykryciem. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży, przestudzone water roux i śmietankę. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe. Podzielić na dwie lub trzy części - zależy czy chcemy duże, czy małe rogaliki. Każdą rozwałkować na kształt koła. Nożem podzielić placek na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę nutelli - najlepiej przy podstawie trójkąta - i zwinąć w kierunku wierzchołka. Delikatnie zlepić brzegi, uformować kształt rogalika i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, urosną). Tak postąpić z pozostałym ciastem. Odstawić na drugie wyrastanie na mniej więcej 20-30 min. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagnieść z cukrem i orzeszkami.
Wyrośnięte rogale / rogaliki posmarować ciepłym mlekiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180* i piec rogaliki przez kolejne 15-20 min.

6 komentarzy:

  1. Popełniliśmy ten przepis i teraz nam bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rano pachniało jak w piekarni. Piekłam od samego świtu, zapakowane dzieciom do szkoły, a zjedzone już po drodze. Rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięciutkie i na długo zachowały świeżość. Wszyscy zadowoleni

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszyste wyszły. Bardzo delikatne i mięciutkie. Następne robię z podwójnej porcji

    OdpowiedzUsuń
  5. Delikatne, miękkie i pyszne. Super drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)