Drożdżówki idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser. Delikatne, mięciutkie ciasto drożdżowe z nutellą, bananem i ananasem - dla przełamania słodyczy - smakuje tropikalnie :) Dodatkowo posypałam słodkie bułeczki kruszonką, a kilka sztuk zrobiłam z truskawkami. Pycha!
Składniki na 2 blaszki:
- 4 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 30 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki oleju

- 100 g masła / margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 banany
- 1/2 ananasa świeżego pokrojonego w kostkę
- nutella
Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, resztę mleka, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, strużką olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 40 minut, do podwojenia objętości.
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rwać niewielkie kawałki ciasta (dłonie można lekko obsypywać mąką), uformować z nich kulki, lekko spłaszczyć w dłoniach i układać w odstępach na blaszce (urosną!). Na środku bułeczki zrobić wgłębienie dużą szklanką. Wyłożyć łyżkę nutelli, delikatnie rozprowadzić i powciskać kawałki ananasa i banana.

Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną
ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się
bułeczek i przypieczenia kruszonki.
Polecam także:
Pysznie wyglądają z taką ilością kruszonki.
OdpowiedzUsuńNie mam śmietanki 30, tylko 36, może być ?
OdpowiedzUsuńTak, duża łyżka wystarczy ;)
UsuńRobie :) może byc ananas z puszki ?
OdpowiedzUsuńTak, ale drożdżówka będzie bardziej słodka - trzeba dobrze odsączyć z syropu ;)
UsuńLubie takie smaki :)
OdpowiedzUsuńWyszły fantastyczne ! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne - u nas z brzoskwiniami zamiast ananasa
OdpowiedzUsuńZrobiłam w formie ciasta. Wszyscy chwalili 😙
OdpowiedzUsuńBułeczki fantastyczne. Zrobiłam z bananami i Nutellą
OdpowiedzUsuńSą pyszne !
OdpowiedzUsuńPolecam. Pyszne
OdpowiedzUsuńMięciutkie ciasto i te dodatki. Poezja. Robimy je w tej wersji bardzo często.
OdpowiedzUsuńPolecam, zrobiłam z bananem, ananasem i truskawkami - i dużo czekoladyyyy
OdpowiedzUsuń