Uwielbiaaaaam. Lekkie, zdrowe, pyszne
typowo letnie smaki. Ryż z dodatkiem świeżych truskawek (niestety z
mrożonymi to już nie to samo..), a do tego koniecznie odrobina jogurtu
naturalnego - nie ma potrzeby tuczyć się śmietaną, smak się nie zmieni
;)
Truskawki, ryż i jogurt to danie idealne właściwie na każdy posiłek.
Słodki, delikatny smak lata. Na zbliżające się upały propozycja idealna! Polecam.
Składniki:
- 300 g ryżu (3 woreczki)
- sól
- 1 kg truskawek (lub mniej / więcej)
- 4-5 łyżek cukru
- 1 duży jogurt naturalny (ewentualnie śmietana)
Truskawki
pokroić w ćwiartki lub połówki, zasypać cukrem i odstawić na 10 min.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze odsączony z wody ryż wymieszać z
truskawkami. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawać z
jogurtem naturalnym.
Nigdy wcześniej nie jadłam czegoś takiego i bardzo żałuje bo jest rewelacyjne. Szkoda ze tak późno zobaczyłam ten przepis, zaraz będzie po truskawkami, ale może z jagodami tez wyjdzie dobre? Albo inne owoce? Jakie?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jagody pasują jak najbardziej :) Myślę, że będzie także smaczne z jabłkami, może banany, maliny? :) Warto popróbować!
Usuń