Kolejne przepyszne Owoce w Żelu :)
Tym razem Frużelina Malinowa - idealna do gofrów, lodów, ciast czy deserów.
Na zimę niezastąpiona ;)
Składniki:
- 2 pudełeczka malin
- 3/4 szklanki cukru
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego / sok z cytryny
Maliny umyć, odsączyć i zasypać cukrem, dodać kwasek / sok z cytryny. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić. Żelatynę w szklance zalać wodą - trochę ponad jej objętość. Odstawić na 10 minut. Mąkę rozpuścić w łyżce wody. Sok malinowy zagotować, po czym dodać owoce. Dodać rozpuszczoną mąkę i szybko zamieszać. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund - nie doprowadzić do wrzenia. Maliny zagotować, zdjąć z ognia i dodać płynną żelatynę - dokładnie wymieszać i natychmiast napełniać wyparzone słoiczki. Odwrócić do góry dnem na godzinę.
Właśnie otworzyłam swój słoiczek. Magia i smak lata :) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna :) jem właśnie z gofrem. Magia smaku :)
OdpowiedzUsuńDługo szukałam przepisu na fruzelinę taka jak do gofrow. I jest! Bardzo dobra, lśni, perfekcyjna w konsystencji. Super :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kończy się mecz i nasze gofry z fruzeliną :( jest wspaniała. A gofry na maślance z Pani bloga to najlepsze gofry na świecie
OdpowiedzUsuńPyszna. Do gofrow poszły dwa słoiczki.
OdpowiedzUsuńPolecam, w tamtym roku zrobiłam zdecydowanie za mało.
OdpowiedzUsuńHalo a ile jest w pudełku wagowo? Bo ja mam w ogródku 😊
OdpowiedzUsuńNie ważyłam, ale wydaje mi się że około 400-500 g. Proszę poszukać w internecie - może ktoś to zrobił ;)
Usuń