Pyszneee ....szybkie, łatwe, cudowne ciasto w sam raz na majowe popołudnia.
Wilgotny mocno czekoladowy spód, orzeźwiający, truskawkowy mus i słodziutka waniliowa bita śmietana... taka kombinacja musi smakować dobrze.
Przygotowywanie tego ciasta to czysta przyjemność, polecam!
Składniki czekoladowe ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii
- 1 łyżka mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
- szczypta soli
- 30 g prawdziwego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kaszy manny
Utrzeć masło i
cukier na białą puszystą masę. Nie przerywając miksowania dolewać powoli oleju,
a następnie wsypać proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodawać powoli, stopniowo po jednym jajku (aby
masa się nie zważyła). Dalej miksując dodać lekko przestudzoną,
rozpuszczoną w łyżce mleka czekoladę (można w mikrofali). Kiedy składniki się
połączą dodawać powoli, na zmianę przesianą mąkę i jogurt, a na końcu przesiane
kakao. Krótko zmiksować. Dodać startą cukinię. Delikatnie wymieszać np. szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Tortownice (26 cm) lekko wysmarować olejem, oprószyć kaszą manną, przełożyć
masę czekoladową. Piec w 180* przez około 40 min., do tzw. suchego patyczka.Wystudzić na kratce.
Składniki na mus truskawkowy i warstwę śmietankową:
- 600 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- 3-4 łyżki cukru (wedle uznania)
- 2 łyżki wody
- 500 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru + 2 cukry waniliowe
Truskawki zblendować na puree (mrożone najpierw rozmrozić). Wodę i cukier umieścić w garnuszku / głębokiej patelnii i zagotować. Dodać puree truskawkowe, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Odstawić. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą tylko do przykrycia. Zostawić na 3 minuty, po czym włożyć na 3-5 sekund do mikrofali tylko do rozpuszczenia (nie doprowadzić do zagotowania!). Płynną żelatynę od razu przelac do ciepłego / jeszcze gorącego puree, dobrze wymieszać trzepaczką lub bardzo krótko zblendować (nie napowietrzać by nie powstała piana). Odstawić do całkowitego wystudzenia i rozpoczecia procesu "tężenia".
Śmietanę ubić na sztywno z cukrami. Wyłożyć połowę na zimne czekoladowe ciasto, zrobić kleksy z tężejącego połowy tężejącego musu truskawkowego. Następnie przełożyć resztę śmietany i udekorować musem truskawkowym - można lekko przemieszać tak wyłożoną śmietanę z musem np. cienkim patyczkiem jak do szaszłyków. Schłodzić przez minimum 6 godzin.
Wygląda cudnie. Chyba się skuszę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoje moje moje! Zjem je zawsze i wszędzie <3
OdpowiedzUsuńPomieszanie z poplątaniem, lepiej było dać oryginalny przepis na ciasto czekoladowe z bloga, którym był inspirowany. Sam zamysł fajny
OdpowiedzUsuńPrzepis nie był inspirowany ;) Nazwa ciasta sugeruje pewnego rodzaju pomieszanie z poplątaniem, ale o to tu chodzi :) Pozdrawiam
UsuńChyba o ten przepis chodzi
Usuńhttps://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia
Ogólnie ten tutaj przepis ma potencjał, zrobiłam, ale wymaga dopracowania. Dodam jeszcze, że 600g zblendowanych truskawek dało u mnie nieco inny efekt (wizualnie zdecydowanie więcej)
Tego przepisu na ciasto akurat nie znam ;) Na moim blogu jest również ciasto czekoladowe z cukinią, a także z burakami i to nich się wzorowałam modyfikując składniki ;) Chodzi o ciasto Manakao i Chocolate Dreams Cake. Po za tym, każdy przepis użytkownik może "dopracować" po swojemu dodając więcej śmietanki czy owoców. Oto w gotowaniu przecież chodzi ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2016/10/ciasto-manakao.html#comment-form
https://natomamochote.blogspot.com/2016/03/czekoladowe-ciasto-ze-snow-chocolate.html
Wygląda obłędnie i na pewno też tak smakuje, przez żołądek do serca a później do ślubnego kobierca! ;)
OdpowiedzUsuń