Najlepsza zupa z dyni, jaką kiedykolwiek jadłam. Jest uwielbiana u mnie w domu, chociaż przyznam, że gdy kilka lat temu oświadczam po raz pierwszy, że "robię zupę z dyni" odczucia domowników były mieszane.
Od tamtej pory, każdej jesieni mrożę dynię hurtowo, ponieważ wiem, że nikt nie przeżyje bez tej zupy dłużej niż miesiąc.
Jest niezwykle zdrowa, dietetyczna, gęsta, delikatna, a zarazem wyrazista, tania i prosta w przygotowaniu - przede wszystkim niebanalna jak i bardzo, bardzo smaczna.
To, że zupy z dyni są uważane za mdłe to mit!!!!! a dowodem jest właśnie ten przepis.
Składniki:
- 3,5 - 4 litry wody
- 4 średnie marchewki
- około 2 kg dyni (obranej, pokrojonej w grube paski / dużą kostkę)
- 1 duża pietruszka
- 1 średni por
- 8 ziemniaków
- 1 mały seler
- 2 łyżki jarzynki + duża szczypta
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki ostrej / słodkiej
- jogurt naturalny gęsty / jogurt grecki / śmietana 18%
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka masła
- 1 papryczka chilli
Obrać marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Selera można przekroić na pół, pietruszkę wzdłuż. Wszystkie warzywa wraz z wcześniej obraną, pokrojoną w dużą kostkę dynią - umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać jarzynkę, liście laurowe i gotować do miękkości – około 40 min. Z warzywnego wywaru sunąć selera i pora oraz liście laurowe. Dodać słodką lub ostrą paprykę w proszku. Wymieszać i wszystko zblendować na papkę. Odstawić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną w małą kostkę cukinię, paprykę czerwoną i zieloną. Doprawić dużą szczyptą jarzynki. Podsmażyć na dużej mocy palnika - warzywa powinny być lekko rumiane, ale nadal jędrne. Odstawić. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki – gotować oddzielnie w osolonej wodzie z 1 łyżeczką kurkumy – około 15 min – prawie do miękkości (dojdą jeszcze w zupie).
Do garnka ze zblendowaną dynią dodać (podgotowane) ziemniaki, ziele angielskie i posiekaną papryczkę chili (jeśli nie lubicie ostrych potraw - pomińcie lub dodajcie mniej). Gotować około 10 min. na minimalnej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.Dodać podsmażone na maśle warzywa, gotować około 5 min.
Podawać koniecznie z łyżką jogurtu lub śmietany na wierzchu - smakuje fenomenalnie :) Można także posypać tartym serem żółtym i dodać grzanki ;)
Podobne przepisy:
Zupa Szczawiowa
Zupa Rybna
Fasolka po Bretońsku
Tradycyjny Kapuśniak
Grochówka Wojskowa
Domowy Barszcz Czerwony - Najlepszy
Zalewajka - Biały Barszcz (Tradycyjny)
Chińska Zupa z Pierożkami Wonton
Mogłabym ją jeść garnkami :) nie sądziłam że dynia może być tak smaczna, wyrazista .. cudna. Cała rodzina od dziś uwielbia to warzywo
OdpowiedzUsuńMoja nowa ulubiona zupa :-) Dziękuję za tak cudowny i zdrowy przepis. Udowadnia ze dynia nie jest mdła.
OdpowiedzUsuńWybitna zupa wybitny blog wybitny przepis
OdpowiedzUsuń