Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne jak puch, ale i wilgotne ciasto drożdżowe z przepyszną słodką waniliową kruszonką. To "ulubione drożdżowe" mojego brata, chociaż ja zdecydowanie wolę to z różnego rodzaju dodatkami.
Składniki (mała, wąska keksówka około 30 cm długości):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- niepełna 1/2 szklanki oleju
Z drożdży zrobić rozczyn - pokruszyć je do miski, dodać jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę lekko ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15-20 min. do podwojenia objętości. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. W oddzielnym naczyniu żółtka, jajko i cukier ubić na gęstą masę. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubity na puch kogel-mogel i resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiać dodając partiami olej. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite, miękkie i niezbyt lepiące. Cały proces wyrabiania powinien trwać około 10-15 min. (nie krócej!). Wyrobione ciasto umieścić w dużej misce, przykryć naczyniem lub ściereczką i pozostawić na 1 godz. do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do formy. Pozostawić na około 25 min. do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Składniki na waniliową kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 70 g masła
Masło zagnieść z mąką na "sypki proszek". Dodać cukier i dalej zagniatać opuszkami palców tworząc kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posmarować ciepłym mlekiem i obsypać kruszonką. Piec 40 min. w 180*. Wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną lnianą ściereczką. Pozostawić tak do wystudzenia.
Zrobiłam - wyrosło i właśnie stygnie.
OdpowiedzUsuńCo prawda ciasto dość mocno mi się kleiło, ale jakoś udało się je wyrobić. Zobaczymy jak smakuje! 😊
Wspaniały przepis :-) czy moglabym prosić dokładne wymiary formy? 30x11 czy inne? Chciałabym zrobić ciasto w większej formie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Tak, to taka mała, wąska keksówka. Jeśli chce Pani zrobić w większej formie to z podwójnej porcji :) Proszę dać znać jak wyszło i czy smakowało. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJa mam keksówke długą na 36 cm i ciasto z tych proporcji wychodzi bardzo wysokie, tak rośnie że aż kruszarki z niego ucieka. Ostatnio z tych proporcji zrobiłam dwaciasta drożdżowe właśnie w tych dluzszychwaskich blachach i wyszło ok. Ciasto przepyszne
UsuńJa upiekłam wczoraj w takiej właśnie foremce i wyszło z blachy ;) 16 cm wysokości! ale jest pyszne
UsuńCieszę się, że smakuje :D Wiem, że potrafi rosnąć jak szalone ;)
UsuńWspaniały przepis :-) czy mogłabym prosić dokładne wymiary formy? 30x11 czy inne? Dziękuję serdecznie
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany. Godny polecenia, ciasto pieknie wyroslo i jest pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńGenialny przepis! 😍
OdpowiedzUsuńWiem, ze jest pyszne, bo juz próbowałam i mam zamiar znów zrobić. Tylko zastanawiam sie, czy nie można dodać oleju razem z innymi składnikami? Strasznie uciążliwe jest to wgniatanie jego na końcu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :) Radzę jednak olej dodawać na końcu, stopniowo. Drożdżowe wypieki wymagają serca i pracy - tutaj niczego się nie przeskoczy ;) Ja używam miksera ze specjalnymi hakami - najpierw łączę mąkę, mleko, jajka z cukrem, rozczyn, a później dolewam oleju. Po 5-7 min. pracy miksera zaczynam zagniatanie i napowietrzanie ręczne ;)
UsuńCiasto jest pyszne. Ulubione całej rodzinki.💙💚💛
OdpowiedzUsuńPetarda! Zamiast kruszonki wykorzystałam białka i razem z 1/2 szklanką cukru zrobiłam masę. Mniam! Całość o mało nie wypłynęła z formy :)
OdpowiedzUsuńCzyli drożdżowe z bezą ? :D
UsuńDzisiaj zrobiłam :) pyszne! nie mam "ręki" do ciasta drożdżowego, ale z tego przepisu wyrosło pięknie i jeszcze nie raz zrobię...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam !
UsuńProste i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiasto ładnie wyrosło, smakuje bardzo dobrze (jak u mamy) chociaz wydawało się, że nie wyjdzie 🙉
OdpowiedzUsuńMam pytanie: a piec z termoobiegiem czy góra dół?
OdpowiedzUsuńGóra-dół :)
UsuńMam pytanie czy ważne jest jak pieczemy ciasto: termoobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuńW przypadku ciasta drożdżowego unikałabym termoobiegu. Każdy powiew powietrza może źle wpłynąć na wyrastanie, a przecież chcemy, aby ciasto było puszyste i miękkie. Tylko bułki na drożdżach czasami piekę z termoobiegiem, ale włączam go tylko pod koniec, aby zyskać na ewentualnej chrupkości skórki. No i pizzę na funkcji gorące powietrze - ale ona ma być właśnie chrupiąca :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Dziś znalazłam ten przepis i zaraz upiekłam. Cuuudneee!!!!Wszystko idealnie wyszło. Polecam
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę :D
UsuńPiersze moje ciasto drożdżowe, które się udało! Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńczy można dodać rodzynki
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńDzisiaj upiekłam, trochę dodałam więcej mąki, ale za to wyszło mi z tortownicy, piekłam w takiej z tzw.kominem, jeszcze trochę zostało, bo podzieliłam się z dziećmi, dodałam rodzynki, wyszło przepyszne, takie jak lubię, nie za suche a właśnie wilgotne, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam, Kasia.
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam serdecznie !
UsuńA i zapomniałam dodać, że zrobiłam je z białym serem :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł :) Muszę wypróbować i w tej wersji :)
UsuńZrobiłam! Mimo że miałam 25 gram drożdży ciasto wyrosło fenomenalnie! Bardzo "wypłynęło" poza keksówkę. Z góry wygląda jak chleb 😅 . Siostra myślała,że ciasto jest niskie i szerokie, kiedy zdjęłam z niego ściereczkę bardzo zdziwiła się, że jest jeszcze w formie 😂. W smaku bardzo przypomina chałkę. Wyszło bardzo puszyste ,myślałam co prawda, że będzie bardziej wilgotne (następnym razem umieszczę naczynie z wodą w piekarniku i powinno być ok.) Co do smaku spodziewałam się, że będzie trochę słodsze i że aromat z cukru waniliowego będzie bardziej wyczuwalny, ale to też jest kwestia dobrania proporcji pod siebie. Każdy po prostu lubi co innego. Nie omieszkam dodać, że babcia po zjedzeniu przypomniała sobie smak chałki którą robiła jej babcia! Powiedziała, że mam robić częściej 👌 Dziękuję są świetny przepis, na pewno zostanie ze mną na dłużej, może nie tyle w kategorii ciasta ile po prostu pysznej puszystej domowej chałki. Pozdrawiam 😇
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć :)) Pozdrawiam serdecznie !!!! <3
UsuńNajwyższy drożdżak jakiego upiekłam w moim życiu!!! Dziękuję za przepis! 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję za wiadomość ! :) Cieszę się, że się udało :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńŚwietny przepis! Ciasto rośnie „w oczach” i dobrze, że patrzyłam jak się rozrasta w piekarniku bo opuściło blaszkę.... zdążyłam „złapać” do drugiej zamiast odrywać z kratki do pieczenia:-) Pyszne🙂
OdpowiedzUsuńEwela,
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Ciasto wyrosło idealnie.Cieszę się, że bardzo szczegółowo opisała Pani każdą czynności łącznie z czasem wyrabiania ciasta.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńWłaśnie robię zobaczmy jak się uda
UsuńMam pytanie.Ciasto od razu wyjac z piekarnika c
OdpowiedzUsuńzy zostawic w piek.z uchylonymi dzwiczkami?
Wyjąć :) i przykryć lnianą, wilgotną ściereczką - jak w przepisie :)
UsuńJa dziś użyłam ciasta jako baze pod jagodzianki. Wyszły rewelacyjne:) Pierwszy raz nic nie wyciekło z środka:D
OdpowiedzUsuńSuper! :) Świetny pomysł !
UsuńPrzepis rewelacja !!! Moje pierwsze ciasto drożdzowe które wyszło�� dużą robotę zrobił robot planetarny. Zawsze miałam problem z wyrobieniem ciasta drożdżowego. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły dwie piękne i bardzo smaczne buły. Mój syn się zachwycał. Szkoda że nie można dodawać zdjęć ����
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję inne przepisy����
Pozdrawiam
Justyna
Cieszę się bardzo :) Co do zdjęcia - może mi Pani wysłać na pocztę: natomamochote@wp.pl :) Też żałuję, że tutaj użytkownicy nie mają tej możliwości. Pozdrawiam :)
UsuńWyszło przepyszne! Ale po 40 minutach było jeszcze nie zrobione, także zamknęłam w piekarniku Jeszcze na kwadrans i...jest boskie! :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi, wszystko z wyczuciem swojego piekarnika! :) Bardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam !
UsuńPierwszy przepis z internetu, ktorym jestem zachwycona. Ciasto wyszlo pięknie, Wyrosło tak, ze spokojnie moglam wziac większąsza blaszke.
OdpowiedzUsuńPani Katarzyno - bardzo się cieszę :) Życzę kolejnych udanych wypieków !!! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiasto cudowne poprostu palce lizac. Puszyste jak wata. Samo rozpływa sie w ustach :) napewno często zagości na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy na drugi dzień od upieczenia ciasto jest nadal świeże? szukam przepisu na drożdżówkę, która będzie smaczna nie tylko zaraz po upieczeniu :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, nawet trzeciego dnia :) Po upieczeniu proszę przechować owinięte w folię spożywczą, albo w pojemniku i będzie ok :)
UsuńRewelacyjne!! takie właśnie chciałam :) dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Wlasnie wyprobowalam i juz polowka zjedzona😀 Renata
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze w życiu drożdżowe, wyszło bardzo dobre ale bardzo mi się kleiło. Dodawałam mąki parę razy, bałam się że będzie zbite i twarde, jednak wyszło pyszne. Może jednak Pani powiedzieć jakich szklanek używa? Albo może ile konkretnie tej mąki powinno być w gramach? Bo może coś źle robiłam, a nie chce za każdym razem dodawać mąki "na oko"
OdpowiedzUsuńSzklanka 250 ml :) Cieszę się, że wyszło :)
UsuńTrochę dziwny wydawał mi się ten przepis. Skusiły mnie pozytywne komentarze. I bardzo się cieszę. Ciasto się udało, smakowało wszystkim. Dziękuję i pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu komentujących za zaufanie :) Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało! :)
UsuńCo będzie zrobiłam rozczyn, ale cała resztę wsypałam do miski
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdzie, chociaż szkoda, że przynajmniej tłuszcz nie poszedł na koniec. Nie mniej, ciasto nie będzie tak puszyste i lekkie. Pozdrawiam
UsuńDziś powtórka. Tydzień temu upiekłam to ciasto. Tak nam smakowało, że zrobiłam drugie. Ten przepis jest świetny, nieskomplikowany, a ciasto wychodzi pyszne. ☺
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło !!! :) Pozdrawiam cieplutko ! :)
UsuńDzisiaj zrobiłam moją pierwszą drożdżówkę właśnie z tego przepisu. Jednak wyrabianie ciasta zajęło mi prawie godz , może drożdże po prostu mnie nie lubią, albo ja coś robiłam nie tak .
OdpowiedzUsuńCiasta nie wyrabiamy godzinę! Coś poszło nie tak :(
UsuńWitam czy można dodać suche drożdże jeśli tak to ile??
OdpowiedzUsuńZwykle dodaję świeże, ale można użyć suchych - wtedy 2 razy mniej ;)
UsuńZrobiłam i jest przepyszne :) dziękuję za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku i pięknie rośnie. Już wszyscy czekają!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrowienia dla wszystkich oczekujących !!! :)
UsuńMuszę skomentować, bo się uduszę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie ciasta drożdżowe i uwielbiam je robić. Moja mama przeciwnie więc dostała od koleżanki linka z przepisem od Pani i muszę powiedzieć że jestem zakochana <3 Zmodyfikowałam lekko temperaturę pieczenia (160 na termoobieg), ale wyszło cudowne. Dwie blaszki zrobiłam wczoraj, a dzisiaj nie ma nawet okruszka. Biorę się za kolejną partię!
Nie omieszkam spróbować reszty przepisów na blogu!
Pozdrawiam serdecznie <3
Dziękuję za wiadomość, ogromnie się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu i ciasto, aż tak smakowało !!! :) Przyznam, że trochę zajęło mi dopracowanie przepisu na "perfekcyjne drożdżowe" - a teraz, czytając tak miłe komentarze, tym bardziej to dla mnie wielka satysfakcja i motywacja do tworzenia kolejnych przepisów :) Pozdrawiam serdecznie <3
UsuńDziś zrobiłam tak rosło,że wyszło z keksowki 🤣 jest jak wata takie mięciutkie
OdpowiedzUsuńCudownie :) Pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszne ciacho😍😍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję !!! :)
OdpowiedzUsuńWyszło pysznie, zapisuję przepis na pokolenia.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło !!! Dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie !
UsuńP. Paulino, pieczę ciasto już od kilku miesięcy, co 2-3 tygodnie. Wychodzi wspaniale. Ja dodaję dużo ( namoczonych ) wcześniej rodzynek, żurawiny, moreli. Ciasto znika w mig. Gratuluję przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :) Bardzo mi miło. Z takimi dodatkami jakich Pani używa musi być jeszcze smaczniejsze !!! :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper przepis! Zawsze wyrasta, ciasto jest lekkie i puszyste, ale wilgotne mniam. Dodaję zamiast oleju, rozpuszczone masło, bo lubię maslany smak ciasta. Robiłam już tę drożdżówkę z budyniem, nutella, owocami,makiem i serem...Najlepszy przepis w internecie !;)
UsuńOooooooo ❤️❤️❤️ Dziękuję bardzo i ogromnie się cieszę!!! Pozdrawiam serdecznie
UsuńPyszne ciasto super przepis lepszego nie jadłam 😘😊
Usuńhmmm ale z kruszonka cos nie tak jest - raz, strasznie duzo jej wyszlo ! dwa, prawie wogole sie nie klei - wyszedl taki piasek ktory ciasta w wiekszosci sie nie trzyma. Ciasto uroslo - pachnie ladnie. niestety musialem uzyc suchych drozdzy bo w UK to mokrych nie ma - albo znalezc nigdzie nie moge. Dopiero z piekarnika wyjete wiec ciagle nie wiem jak smakuje. Wypieczone w termoobiegu bo inaczej w moim piekarniku nie ma i wyszlo z foremki perfekcyjnie.
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja,dzisiaj robiłam. Ciasto wyszło z blachy-podwójna porcja. Sprzedam przepis dalej.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy po pierwszej porcji drożdżówy, przepis jest genialny, już zapisałam go sobie w moim zeszycie. Wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Będę robiła:) Rozumiem, że szklanka o poj. 250 ml?
OdpowiedzUsuńCiacho wyrosło ponad foremkę. Do kruszonki dodałam 3 krople olejku waniliowego dla podkręcenia. Zapach fenomenalny.
UsuńMiałam wrażenie,że surowe ciasto ledwo wyrasta,jednak po przełożeniu do formy jak szalone. To mój pierwszy wypiek drożdżowego i genialnie wyszedł. :)
Czy zamiast oleju można użyć masła?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ojeju można użyć masło?
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńJedyny rewelacyjny przepis a myślałam że nie mam ręki do drożdżowego ciasta. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPolecam, puszyste, smaczne ciacho 😉
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, ciasto wychodzi mięciutkie i wysokie. Jeśli ktoś robi z suchych drożdży to 7 g wystarczy bo sprawdzałam i wychodzi takie samo jak ze zwykłych. I wydaje mi się że najlepsza jest mąka typ 450. Polecam
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam dzisiaj pierwszy raz, wyłożyłam na wierzch rabarbar i truskawki, wyszło przepyszne...dziękuję za świetny przrepis
OdpowiedzUsuńUpiekłam drożdżówkę , czekam by wystygła , jak wystygnie to napiszę jak mi wyszła
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie czy mogę dodać truskawki bo uwielbiam ten przepis i ciasto drożdżowe tylko zastanawiam się nad dodatkiem owoców
OdpowiedzUsuńTak :) Najlepiej lekko obtoczyć je w mące
UsuńMam pytanie-cukier z wanilią czy cukier wanilinowy? ;)
OdpowiedzUsuńZawsze piszę waniliowy, chociaż ja preferuję wanilinowy (bardziej odpowiada mi smak). Pani może użyć tego, który Pani odpowiada.
UsuńZawsze piszę waniliowy, chociaż ja używam wanilinowego - o wiele bardziej odpowiada mi smak, od wanilii np. bourbon. Pani może użyć tego, który Pani lubi. Może Pani też pominąć.
UsuńCzy mozna dodać np śliwki? I na owoce kruszonka?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńJa mam 3 różne szklanki z trzema różnymi pojemnościami. Mogłabym ta pojemność w gramach dostać albo ml? Dziękuje serdecznie
OdpowiedzUsuńCzy można dać masło zamiast oleju?
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne! .Jedyny przepis z którego zawsze zawsze ale to zawsze mi sie udaje ! Polecam serdecznie !!!
OdpowiedzUsuńidealna!!!!!! dałam drożdże suche 8 gr...i też było ok ,na tę porcję.Dziękuję za wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne, wpisane już na stałe do naszego życiorysu, chciał bym zostawić coś po sobie dla tych początkujących domowych cukierników mianowicie kruszonkę warto zrobić nawet w trakcie wyrastania rozczynu i wrzucić do zamrażarki wtedy można ją nawet zetrzeć na tarce wprost na ciasto pozdrawiam Piotrek
OdpowiedzUsuńTak pysznego ciasta dawno nie jadłam, piekę dziś już 2 raz w tym tygodniu. Dziękuję za przepis☺️
OdpowiedzUsuń