Dziś przepis na Krem Maślany z Mlekiem w Proszku, czyli Krem Milky Way. Przygotowanie jest bardzo proste, a sam krem bardzo smaczny, mleczny, słodki - pyszny. Rewelacyjny do tynkowania tortów, dekorowania, a nawet i przekładania ciast. Pracuje się z nim wspaniale. Polecam!
TUTAJ KRÓTKI FILMIK Z PRZYGOTOWANIA
- 200 g masła
- 80g mleka w proszku
- 50 ml mleka
- 70 g cukru
Mleko i cukier umieścić w rondelku, doprowadzić do zawrzenia.
Gotować mieszając na minimalnej mocy palnika około 2 minut, aż zacznie przypominać bardzo rzadkie mleczko skondensowane. Odstawić,
wystudzić. Mieszanka musi być w temperaturze pokojowej.
Masło
musi być w temperaturze pokojowej, musi być miękkie, bardzo smarowne.
Masło
umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania bardzo puszystej,
śnieżnobiałej masy.
U mnie trwało to 7 minut. Uwierzcie, że samo masło
bez dodatków można ubić na śnieżnobiałą masę :) Następnie powoli, łyżka
po łyżce dodawać mleko w proszku i mieszankę mleka z cukrem, cały czas
miksować masę.Kiedy masa będzie jednolita - odłożyć mikser na bok. Łyżką
dobrze wymieszać masę milky way rozcierając ją po brzegach miski -
chodzi o to, aby wyzbyć się pęcherzyków powietrza, które nie ładnie
mogłyby wyglądać na masie.
Podobne przepisy:
Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów
EXTRA POMYSŁ Z FILMIKIEM
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za przepis robiłam pierwszy raz i wyszedl piękny tynk, chciałabym zrobić z kakaem zeby uzyskać brązowy kolor w którym momencie według Pani dodać kakao?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z kakao, ale myślę, że można dodać zaraz po dodaniu mieszanki mlecznej. Dobrze zmiksować. Dodawałabym przesiane, partiami, czekając, aż ładnie połączy się w kremie.
UsuńNajlepiej kakao dodać do mleka z cukrem to wtedy ładnie się rozpuści i nie będzie grudek
UsuńKakao najlepiej dodać do mleka z cukrem to wtedy ładnie się rozpuści
UsuńJak dodam czarny barwnik też będzie ok?
OdpowiedzUsuńNie barwiłam jeszcze na czarno, trudno mi powiedzieć. To pewnie zależy od barwnika, ale wydaje mi się, że może być trudno uzyskać mocny, głęboki czarny kolor. Na pewno proszę nie dodawać od razu barwnika do całego kremu, a odłożyć 1 łyżkę gotowego tynku do miseczki i tam wmieszać barwnik, zobaczy Pani/Pan jaki jest efekt i zdecyduje co z resztą :) Pozdrawiam
UsuńTak, ja barwiłam
UsuńTak
UsuńCzy z tych proporcji ystarczy tynku na tort fi 28?
OdpowiedzUsuńPowinno :)
UsuńWitam cudowny krem. Mam pytanko czy biszkopt tynkuję 2 razy??Planuje zrobić tort synkowi. Robiłam tynk z masła i mleka skondensowanego ale nie smakował moim chłopakom i spróbuje twego.
OdpowiedzUsuńMożna 2, a nawet 3 :) Tak, żeby się Pani podobało :)
OdpowiedzUsuńCzy można ten krem wykorzystać do środka tortu? Czy zrobi się twardy?
OdpowiedzUsuńZrobi się twardy, taki sam jak z zewnątrz i będzie to raczej cięższe ciasto ;) Czy smaczne? Trudno mi powiedzieć. Jeśli już to polecam kostkę hiszpańską - tam też jest krem maślany, ale z czekoladą i rumem, bardzo smaczny. Przepis jest w kategorii Ciasta z Kremem i/lub Torty :)
UsuńCzy można ten krem wykorzystać do wnętrza tortu? Czy zrobi się twardy?
OdpowiedzUsuńZrobi się twardy, taki sam jak z zewnątrz i będzie to raczej cięższe ciasto ;) Czy smaczne? Trudno mi powiedzieć. Jeśli już to polecam kostkę hiszpańską - tam też jest krem maślany, ale z czekoladą i rumem, bardzo smaczny. Przepis jest w kategorii Ciasta z Kremem i/lub Torty :)
UsuńDzień dobry, robiłam kilka dni temu, wyszedł świetny :) następnym razem chciałabym jednak, by był mniej słodki, czy dowolnie mogę redukować ilość cukru?
OdpowiedzUsuńMożna trochę zmniejszyć, nie powinno to wpłynąć na konsystencję. Dokładnie o ile - trudno mi powiedzieć, nie próbowałam ;)
UsuńNa jakich obrotach miksować?
OdpowiedzUsuńNa najwyższych ;)
UsuńCzy nic nie stanie sie z opłatkiem dekoracyjnym położonym na tym kremie?
OdpowiedzUsuńNi się nie stanie :) Robiłam już tak i wychodzi idealnie nawet po 2 dniach w lodówce :)
UsuńCo zrobiłam źle jeśli krem ba końcu jest zbyt rzadki?1
OdpowiedzUsuńNie wiem, może było zbyt ciepło? Na chwilę stawiłabym do lodówki, powinno pomóc. Krem nie może być bardzo gęsty, musi być smarowny, taki lepiej rozsmarowuje się na torcie. Po nałożeniu 1 warstwy wstawiamy tort do lodówki, tam tynk zastygnie. Później druga i opcjonalnie trzecia warstwa :)
UsuńŚwietny i bardzo dokladny przepis. Mam jednak pytanie, czy na ten tynk mozna przykleić koronke?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Można przykleić co się chce :)
UsuńMasa wyszła super ale nie wiem dlaczego w niektórych miejscach odbarwia - żółknie podobny problem miałam z masą z mlekiem skondensowanym. Czego może być to przyczyna ktoś miał podobny problem?
UsuńNie mam pojęcia, ale czy tort był przechowywany w szczelnym pojemniku? Jeśli nie, to to może być przyczyna
UsuńWitam na ile starcza ten krem na jaką średnicę tortownicy?
OdpowiedzUsuń26 cm :) na otynkowanie 2-3 razy
UsuńCzy kremu mozna uzyc do tynkowania tortu pod mase cukrowa?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, idealnie się sprawdzi :)
UsuńCzy można ten tynk użyć pod masę cukrową?
OdpowiedzUsuńTak, idealnie się sprawdzi :)
UsuńCzy można użyć mleka modyfikowanego dla dzieci?
OdpowiedzUsuńNie wiem
UsuńCzy krem mogę przechować w lodówce i użyć go na 2 dzień kiedy tort będzie otynkowany 1 warstwa i porządne się schłodzi przez noc?
OdpowiedzUsuńOdpowiedziałam już poniżej :)
UsuńCzy masę w czasie gdy tort z pierwszą warstwą chłodzi się w lodówce należy też schować w lodówce i potem zmiksować? Czy ma czekać na blacie? I czy na drugi dzień do dekoracji również będzię ok czy trzeba robić nowy?
OdpowiedzUsuńGdy pierwsza warstwa się chłodzi - reszta tynku zostaje w miseczce, w temperaturze pokojowej. W lodówce by stwardniała :)
UsuńJeśli masy zostało i chce Pani wykorzystać kolejnego dnia - to wtedy przez noc w lodówce, szczelnie owinięta. Na 2-3 godziny przed dekorowaniem zostawić w temperaturze pokojowej, aby znów krem był smarowny :)
Na jakiej wielkości tort jest przepis? Bede robić tort o średnicy 18cm i zastanawiam się czy starczy (tynkuje 3x)
OdpowiedzUsuńWystarczy :) spokojnie :)
UsuńZ tego przepisu wreszcie mi wyszedł taki o jakim myslalam, tort otynkowany, gładki i dobrze się trzyma. Super
OdpowiedzUsuńCzy do kremu cytrynowego z lemon curd + maliny będzie pasował ten tynk?
OdpowiedzUsuńWitam czy opłatek waflowy kładę już na gotowy twardy tynk? Czy musi być biały tynk pod opłatkiem waflowym czy może być kolorowy?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to nie ma różnicy. Ja jak używałam jadalnego nadruku na tort, to akurat tynk był brązowy :)
UsuńWitam będę robić tort ,23 cm wysokość 12 cm wystarczy by otynkować czy podwoić porcje?
UsuńWitam będę robić tort 23 cm i 12 wysokość starczy kremu ? Czy muszę podwoić składniki ? 😊
OdpowiedzUsuńTrudno mi ocenić. Spróbowałabym bez podwajania, mając w rezerwie składniki na drugą porcję. Zawsze można dorobić :)
UsuńJaki dodać barwnik do tynku olejowy czy zwykły?
UsuńWitam bede robić tort 23 cm wysokość 12 cm starczy by otynkować tort czy podwoić porcję?
OdpowiedzUsuńCzy opłatek kładziemy na świeżo otynkowany tort? Jeśli tak, to ile czasu będzie zastygał, obawiam się, że jak położę za wcześnie) (dzień wcześnie to rozmięknie) a z kolei jak mam kłaść na świeżo otynkowany to czy się wyrobię przed podaniem?
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńCzy tym tynkiem mogę dekorować tort tyłkami? Czy różyczki, które chce zrobić wyjdą i będą się trzymały?
OdpowiedzUsuń