Dalgona Coffee, czyli Kawa po Koreańsku to HIT wśród kaw mrożonych w tym sezonie.
Kawa składa się z gęstej, intensywnej w smaku kawowej pianki oraz mleka (może być pół na pół z wodą). Najczęściej Dalgona Coffee podaje się w wersji na zimno - z kostkami lodu - jednak równie smaczna jest na gorąco. Przygotowanie jest ... hmmm... zaskakujące, gdyż gęstą piankę przygotowujemy poprzez ubicie trzech składników: rozpuszczalnej kawy, bardzo zimnej wody oraz cukru. Dla ułatwienia wrzucam Wam także filmik :) Konicznie spróbujcie !!!






FILMIK Z PRZEPISEM






- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżeczki cukru (lub więcej, jak wolicie)
- 2 łyżeczki lodowatej wody (ja dodałam nawet szczyptę pokruszonego lodu)
- zimne mleko, dowolne, jakie lubicie (lub pół na pół z wodą)
- kostki lodu
Kawę, cukier i lodowatą wodę umieścić w garnuszku. Ubić mikserem na gęstą, jednolitą, kremową masę. Do wysokiej szklanki wlać mleko (lub pół na pół z wodą), dodać kostki lodu. Przełożyć na wierzch ubitą kawową pianę. Pijąc - delikatnie mieszać :) Kawa jest tylko w piance :)
*taką samą piankę można przełożyć również na gorące mleko, lub podać także jako dodatek do lodów, pokombinować z deserem :D
Podobne przepisy:
FILMIK Z PRZEPISEM
Podobne przepisy:
Freddo Cappuccino o smaku Banana w Maśle Orzechowym
Freddo Cappuccino o smaku Ciasteczkowym
Freddo Cappucino o smaku Orzechowym
Kawa Oreo (Oreo Americano)
Kawa Migdałowa
Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mleczkiem Skondensowanym
Caramel Caffe Macchiato
Raffaello Caffe Macchiato
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Waniliowa Kawa z Malinowymi Bezami
Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą
Freddo Cappuccino o smaku Ciasteczkowym
Freddo Cappucino o smaku Orzechowym
Kawa Oreo (Oreo Americano)
Kawa Migdałowa
Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mleczkiem Skondensowanym
Caramel Caffe Macchiato
Raffaello Caffe Macchiato
Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi
Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Waniliowa Kawa z Malinowymi Bezami
Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą
KOCHAM TEGO BLOGA
OdpowiedzUsuńTa kawa rozkochała w sobie wszystkie moje koleżanki. Nie wiedzialy po co ubijam kawę z wodą i cukrem a tu nagle szok i wow!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Super pomysł
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł i bardzo dobra kawa.
OdpowiedzUsuń