PERFEKCYJNE PĄCZKI!
Po wypróbowaniu wielu przepisów byłam zmuszona stworzyć własny. Przedstawiam przepis naNAJLEPSZE DOMOWE PĄCZKI - Niemożliwe? A jednak!
Najlepsze Ciasto Drożdżowe na Pączki, jakie można sobie wymarzyć i przygotować w domu.
Z tego przepisu korzystam od lat i nie zamierzam szukać czy eksperymentować z innymi.
Pączki wychodzą idealne, nie chłoną tłuszczu, pięknie wyrastają, są mięciutkie, puszyste, lekkie jak chmurka otoczone delikatnie chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oblewam pomadą cukierniczą, zwaną też lukrem zaparzanym / gotowanym. To mój ulubiony biały lukier do pączków, drożdżówek czy ciast. Sposób przygotowania jest charakterystyczny, wymaga odrobiny pracy - ale efekt i smak jest oszałamiający! Lukier nie kruszy się i stanowi piękną, smaczną, słodką dekorację.
Z tego przepisu korzystam od lat i nie zamierzam szukać czy eksperymentować z innymi.
Pączki wychodzą idealne, nie chłoną tłuszczu, pięknie wyrastają, są mięciutkie, puszyste, lekkie jak chmurka otoczone delikatnie chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oblewam pomadą cukierniczą, zwaną też lukrem zaparzanym / gotowanym. To mój ulubiony biały lukier do pączków, drożdżówek czy ciast. Sposób przygotowania jest charakterystyczny, wymaga odrobiny pracy - ale efekt i smak jest oszałamiający! Lukier nie kruszy się i stanowi piękną, smaczną, słodką dekorację.
Wracając do pączków - po przestudzeniu pączki nadziewam - oczywiście tym czym najbardziej lubię. Ogranicza tylko słodka wyobraźnia. Są cudowne, obłędnie smaczne i w przeciwieństwie do takich sklepowych - można zjeść ich więcej i nadal czuć się lekko nie mając wyrzutów sumienia.
Pączki "z cukierni" czy te "sklepowe" najczęściej układane są w zimnym najtańszym oleju, a gdy jest już ich sporo - zostają "podgrzewane" i smażone, przez co nasiąkają ogromnymi ilościami tłuszczu, których smak czasem udaje się zatuszować przez nadzienie lub grubą warstwę cukru.
To jeden z powodów dla którego warto zrobić je samemu. Zapewniam, że przygotowanie pączków w domu jest banalnie proste i stanowi czystą przyjemność.
Zapach ciasta jaki unosi się w powietrzu jest nie do opisania.
Zobaczycie, jak ciężko po spróbowaniu takiego domowego, świeżutkiego, ciepłego pączka będzie wam trudno popatrzeć ze smakiem na te "pączkowe gąbki" zza sklepowej szyby.
BARDZO POLECAM!
Pączki "z cukierni" czy te "sklepowe" najczęściej układane są w zimnym najtańszym oleju, a gdy jest już ich sporo - zostają "podgrzewane" i smażone, przez co nasiąkają ogromnymi ilościami tłuszczu, których smak czasem udaje się zatuszować przez nadzienie lub grubą warstwę cukru.
To jeden z powodów dla którego warto zrobić je samemu. Zapewniam, że przygotowanie pączków w domu jest banalnie proste i stanowi czystą przyjemność.
Zapach ciasta jaki unosi się w powietrzu jest nie do opisania.
Zobaczycie, jak ciężko po spróbowaniu takiego domowego, świeżutkiego, ciepłego pączka będzie wam trudno popatrzeć ze smakiem na te "pączkowe gąbki" zza sklepowej szyby.
BARDZO POLECAM!
Składniki na około 25-30 dużych pączków:
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 kieliszki rumu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :)
Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 170 ml wody
Podobne przepisy:
Faworki - Lekkie i Chrupiące, Najlepsze
Najlepsze Domowe Pączki
Pączki z Bitą Śmietaną
Małe Pączki z Marmoladą
Pączki z Czekoladą
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Pączki z Marmoladą Różaną i Lukrem
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny)
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Mini Croissanty - Małe Francuskie Maślane Rogaliki
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Mega puchate i delikatne te pączusie i leciutkie. Wyszło mi aż 25 pączków, a wstyd przyznać że zostało 12. Dojemy na śniadanko :-) Lepsze pączki faktycznie nie istnieją. Fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę że smakują!
UsuńRobiłam pączki z Pani przepisu i potwierdzam, że są najlepsze na świecie. Na tłusty czwartek znów zrobię na pewno. Nigdy nie jadłam lepszego, ciepłego pączusia, a ta pomada jest jak z najlepszej cukierni. Cud, miód po prostu!
OdpowiedzUsuńSama kocham te pączki, dlatego już nie eksperymentuje ze zmianą składników :)
UsuńZrobiłam dzieciom tłusty czwartek we wrześniu a co! Najlepsze pączki na świecie ! Potwierdzam i dziękujemy za ten przepis razem z dziećmi które nadal napełniają paczuszki marmoladą
OdpowiedzUsuńWreszcie nic mi z pączków nie wypłynęło! Nie wpadłam żeby nadziewane po usmazeniu. Ciasto jest puchate, miękkie i nic tłuste. Rodzina potwierdza. Są ekstra. Pomada piękna. Nadziałam marmoladą różana :-) i niech się chowają te z cukierni !
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, puszyste lekkie i miękkie. Świetny przepis
OdpowiedzUsuńWyszły mi piękne, lekkie, puszyste. Nadziałam nutellą. Super przepis
OdpowiedzUsuńNajlepsze potwierdzam!!!
OdpowiedzUsuńTo na prawdę najlepsze pączki. Smażę z tego przepisu co rok. Są pyszne, zjawiskowe i niepowtarzalne.
OdpowiedzUsuńWyszły idealne a to mój pierwszy raz kiedy robię je samodzielnie. Puszyste, mięciutkie i pachnące. Niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się- najlepsze pączki ever !
OdpowiedzUsuńPączki jak marzenie ! Cudowne !
OdpowiedzUsuńPRZEPYSZNE !!! POLECAM
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale Gesslerowa mogłaby się od Pani uczyć robić pączki.
OdpowiedzUsuńNajlepsze ze wszystkich jakie jadłam
OdpowiedzUsuńaaaaaaa
OdpowiedzUsuńPączki z cukierni nie są w połowie tak dobre jak ten z przepisu.
OdpowiedzUsuńCieszę się :) domowe najlepsze :) Ja już nie szuka nawet i nie testuje innych przepisów na paczki ;) Niedługo sama znów będę je robić :) Pozdrawiam !
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńWitam, czy mogę rum zastąpić np. spirytusem? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńNajlepszy przepis na pączki pod słońcem. Rozdany rodzinie, wszyscy zachwyceni. Pączki robimy co rok, ale to właśnie takiego przepisu szukałam. Lekkie, wilgotne, miękkie, chrupiąca skórka. Czekam na więcej przepisów.
OdpowiedzUsuńWpadł mi twój blog pod myszkę na Mikserze Kulinarnym i poczytałam nieco, piękny jest twój blog i gratuluję. Jednakże zainteresowało mnie szczególnie to twoje odkrycie cytat:"Pączki "z cukierni" czy te "sklepowe" najczęściej układane są w zimnym najtańszym oleju, a gdy jest już ich sporo - zostają "podgrzewane" i smażone" Chyba nie rozumiem dokładnie, albo to niemożliwe jest :) a przepis sobie biorę z przyjemnością i do Połzimka 02.02.2021 wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie mówię, że tak jest w każdej cukierni, ale w dużej ich liczbie niestety tak... Widziałam to na własne oczy w jednej z cukierni, która się tym niemalże chwaliła. Kupujący mogli obserwować ich przygotowania tzn. formowanie kulek z ciasta (czy mrożone? czy samemu przygotowywane - tego widać nie było, czuć było po smaku:) Ciasto było układane na letni tłuszcz w wielkiej brytfannie, a kiedy było już tych pączków z 50 - "podgrzewali ten olej". Oczywiście do wysokiej temperatury, no ale tak się pączków nie smaży :) Jest to prawidłowość w wielu cukierniach, gdzie liczy się szybkość, masowe przygotowania jak największej ilości w krótkim czasie - tzw. hurt. Przynajmniej ja takich pączków nie lubię :p Są tłuste i bardzo ciężkie, nie jak prawdziwe, domowe :) Jak pisałam wyżej - nie jest tak wszędzie, są dobre cukiernie, piekarnie które dbają o jakość swoich wyrobów i to się ceni.
UsuńCieszę się, że wypróbuje Pani przepis :) Miło mi, proszę dać znać jak wyszły pączki i czym je Pani nadziała :) Pozdrawiam serdecznie !!!
Pięknie napisane, zgadzam się! Nie ma jak domowe !
UsuńZrobione ! Córcia pomagała z ciastem. Wszystko zgodnie z przepisem. Cudowne, mięciutkie, puszyste, z obrączką 🙏 pierwszy raz jadłam takie Pączki. Przepis zapisuje i na pewno będzie moim numerem jeden w ostatki i tlusty czwartek. Dziękują najedzone brzuszki :)
OdpowiedzUsuńPączki wyszły fenomenalne😋!!!
OdpowiedzUsuńNiestety lukier mi się nie udał, pozostał płynny choć go ucierałam bardzo długo.
Cieszę się, że pączki smakują! Co do lukru to ucierany ma stać się bardziej biały, ale nadal być płynny. Wtedy smarujemy ciepłe pączki. On na nich zastyga powoli, staje się coraz bielszy - taki jak w cukierni:)
UsuńSuper przepis, uwielbiam domowe pączki !:)
OdpowiedzUsuń