Jedna z moich ulubionych zup (hmm, albo i ulubiona ;) zupa grzybowa ze świeżych, leśnych grzybów. Delikatna, ale i intensywna w smaku. Niezwykle aromatyczna. Pachnie podgrzybkami, borowikami, masłem, śmietanką i natką pietruszki. Zawsze przywołuje miłe wspomnienia... może to przez święta ;) Nie wyobrażam sobie jej bez dodatku domowego makaronu jajecznego, tym razem znowu sięgnęłam po przepis dziadka. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1/2 kg grzybów - średnie i małe (u mnie głównie podgrzybki i kilka borowików)
- 1/2 dużego selera
- 3 pietruszki
- 1/2 pora
- 3 marchewki
- 1 łyżka jarzynki
- 4 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 300 g śmietany 18%
- 1 duża łyżka masła
- duży pęczek natki pietruszki
- sól
- woda
W garnku umieścić obrane i umyte pietruszki, marchew, selera i pora oraz połowę natki pietruszki. Zalać 4 litrami wody. Dodać jarzynkę, ziele i pieprz. Gotować na małym ogniu około 45 minut, do miękkości warzyw. Zupę przecedzić. Wywar ponownie pownien znależć się w garnku. Jedną marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w drobną kostkę. Reszta warzyw niepotrzebna.
Grzyby dobrze umyć!, oczyścić, ponownie umyć. Małe grzybki odłożyć na bok - będą w całości (są najlepsze i najładniej wyglądają na talerzu). Jeśli chodzi o te większe/średnie - ogonki pokroić w plasterki, kapelusze w większą kostkę. Połowę pokrojonych grzybów dodać do garnka z wywarem - gotować 15 min. na małej mocy palnika. Resztę - wraz z odłożonymi wcześniej małymi okazami - usmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić do smaku i dodać trochę posiekanej natki pietruszki.
Zawartość patelni dodać do garnka. Gotować 15 min. na małej mocy palnika. Śmietanę umieścić w miseczce, dolać powoli - cały czas mieszając - 1-2 łyżki wazowe goracego wywaru. Wmieszać do śmietany z wywarem -trzepaczką - 1-2 łyżeczki mąki pszennej. Dodać do zupy. Zagotować. Doprawić posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Koniecznie z domowym makaronem! :) Tutaj akurat makaron wg przepisu mojego dziadka, ale pokroiłam go w grubsze paseczki.
Podobne przepisy:
Panierowane Filety z Kurczaka z Grzybami Smażonymi na Maśle
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Gulasz z Podrobami
Zupa Szczawiowa
Zupa Rybna
Fasolka po Bretońsku
Tradycyjny Kapuśniak
Grochówka Wojskowa
Domowy Barszcz Czerwony - Najlepszy
Kocham Pani bloga !!! Pozdrawiam cieplutko, a jutro u mnie na obiad będzie grzybowa. Nie usnę dziś przez te zdjęcia :-) narobiła mi Pani ochoty
OdpowiedzUsuń