
Cynamonowe Ciasto do odrywania - w formie przytulonych do siebie, słodkich drożdżowych kuleczek. Każdą z nich obtaczamy w maśle, a następnie w słodzonym cukrem pudrem cynamonie. Jest delikatniutkie, maślane, otoczko wokół uleczek leciutko lepiąca... przepyszne.
Ciasto zrobiłam jak zwykle po swojemu, ale na wzór popularnego w Ameryce Monkey Bread (Amerykański Słodki Chlebek Cynamonowy / Małpi Chlebek / Tear & Share).
W oryginale używa się więcej masła do obtaczania kulek i grubego cukru, zazwyczaj trzcinowego.
U mnie - wersja mniej brudząca rączki podczas jedzenia i zdecydowanie lżejsza ;)
Małpi Chlebek udekorowałam kremem serkowym.
Pasuje idealnie, nie wyobrażam sobie lepszego połączenia smaków.
I niech nie zmyli Was nazwa - z "chlebkiem" to cudo nie ma nic wspólnego :)
Możecie go kroić nożem, lub po prostu odrywać puchate, cynamonowe kuleczki.
Bardzo polecam!!!



Ciasto zrobiłam jak zwykle po swojemu, ale na wzór popularnego w Ameryce Monkey Bread (Amerykański Słodki Chlebek Cynamonowy / Małpi Chlebek / Tear & Share).
W oryginale używa się więcej masła do obtaczania kulek i grubego cukru, zazwyczaj trzcinowego.
U mnie - wersja mniej brudząca rączki podczas jedzenia i zdecydowanie lżejsza ;)
Małpi Chlebek udekorowałam kremem serkowym.
Pasuje idealnie, nie wyobrażam sobie lepszego połączenia smaków.
I niech nie zmyli Was nazwa - z "chlebkiem" to cudo nie ma nic wspólnego :)
Możecie go kroić nożem, lub po prostu odrywać puchate, cynamonowe kuleczki.
Bardzo polecam!!!



- 22 g drożdży świeżych
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko (duże jajko)
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 15 g smalcu
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka milky roux (tutaj przepis)
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru

W miseczce rozpuścić około 50g masła. Przestudzić, wystarczy jak będzie lekko ciepłe.
W innym naczyniu wymieszać cynamon z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Rwać niewielkie kawałki (wielkości mandarynki), obtaczać w masełku, a następnie w słodkim cynamonie. Układać blisko siebie w tortownicy (26 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Po wypełnieniu całej tortownicy, przykryć formę dużym talerzem lub owinąć folią aluminiową i dostawić na 40 min., do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 45 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić ciasto w formie przykrytej z wierzchu czystą, wilgotną lnianą ściereczką. W tym czasie przygotować krem serkowy.
- 1 łyżka masła
- 300 g serka śmietankowego (np. Twój Smak, Piątnicy)
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, będzie można
W misce utrzeć masło z 1-2 łyżkami cukru na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu w zmiksować serki z 2 łyżkami cukru pudru. Do masy maślanej dodawać łyżka po łyżce słodzony serek - ubijając całość. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
Od tortownicy odpiąć brzegi, zdjąć lnianą ściereczkę. Posmarować wierzch ciasta polewą. Powinna lekko się na nim roztopić i wypełnić małe przerwy między cynamonowymi kuleczkami (dlatego ważne, aby ciasto było nadal ciepłe).
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch można delikatnie oprószyć cynamonem lub udekorować orzechami (jak w tym przepisie).
Małpi Chlebek z Kremem przechowywać w chłodzie. Przed podaniem pozostawić na 20 min, w temperaturze pokojowej.
Małpi Chlebek z Kremem przechowywać w chłodzie. Przed podaniem pozostawić na 20 min, w temperaturze pokojowej.
Uwielbiam to ciasto. Kto nie jadl niech zaluje bo ominęło go wiele najlepszego :) chyba najlepsze drożdżowe jakie jadłam. Jestem fanką takich przepisów i czekam na więcej
OdpowiedzUsuńCiągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!
OdpowiedzUsuń