- 4 duże jajka
- 160 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 180 ml oleju słonecznikowego (3/4 szklanki)
- 440 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki cynamonu (ja dodaję sporo)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki (około 350 g)
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miseczki przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać. Odstawić. W misie miksera ubić jajka z cukrami na jasną, gęstą, puszystą masę (około 7 minut). Powoli, partiami pod obroty miksera dolewać olej. Zmniejszyć moc miksera do minimum. Na dwa razy dodać przesiane, suche składniki - za każdym razem krótko, delikatnie zmiksować, tylko do połączenia. Na końcu (również delikatnie, krótko i najniższe obroty) dodać startą marchew. Papierowe foremki do babeczek umieszczam w formie sylikonowej lub kokilkach - przyklejam je do nich za pomocą odrobiny masła. Ciastem należy wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 minut. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć. Jeszcze ciepłe babeczki udekorować kremowym frostingiem z serka śmietankowego.
Składniki na krem z serka śmietankowego:
- 350 g serka śmietankowego (typu Almette, Łaciaty, Twój Smak Piątnica)
- 150 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 śmietanfix
- cynamon
Serki i śmietanka muszą być dobrze schłodzone. Serki, śmietankę umieścić miseczce, dodać cukier puder - ubić przy pomocy miksera, do połączenia i zgęstnienia. Dodać śmietanfix - ponownie ubić. Można dodać do kremu odrobinkę cynamonu. Schłodzić przez 30 min. Umieścić krem w rękawie cukierniczym, wyciskać na ciepłe babeczki. Dodatkowo można oprószyć cynamonem.
FILMIK PONIŻEJ
Podobne przepisy:
Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami
Muffinki Dyniowe z Kruszonką Owsiano-Orzechową
Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym
Orzechowe Ciasto Marchewkowe z Budyniem i Jabłkami
Ciasto Marchewkowe z Kremem Serkowym
Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką
Ciasto Marchewkowe - Najlepsze
Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką
Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Ciasto Marchewkowe Pole
Dobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuń