Składniki:
- 240 g tartej, surowej dyni hokkaido + odrobina dyni pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
- 1 duża łyżka miodu
- 1 duża łyżka syropu dyniowego (tutaj przepis)
- sok z 1/2 cytryny
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 140 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 150 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do umieszczonej w miseczce startej na małych oczkach dyni dodać miód, sok z cytryny, cukier waniliowy i syrop dyniowy, wymieszać. Odstawić. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą, śnieżnobiałą masę. Powoli dodawać do masy olej, w trzech turach, za każdym razem ubijając masę. Łyżka po łyżce dodawać przygotowaną wcześniej dynię (wymieszaną z dodatkami), zmiksować tylko do połączenia. Dodać przesiane suche składniki - zmniejszyć obroty miksera do minimum, delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia. Masa nie może opaść. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej uprzednio papierem do wypieków. Wierzch można posypać okrojoną w malutką kostkę dynią (ale nie jest to konieczne). Wstawić do nagrzanego do 175* piekarnika, piec 55-60 min. Gdyby ciasto po upływie połowy czasu było już dobrze zarumienione - przykryć papierem do pieczenia i piec dalej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić na kratce.
Składniki na Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- płatki migdałowe + 1 łyżeczka cukru
Migdały (tyle ile chcecie) umieścić na patelni. Delikatnie podprażyć. Kiedy zaczną łapać kolor - dodać trochę cukru. Przemieszać. Cukier powinien się roztopić, a przez to płatki migdałowe lekko skarmelizować. Natychmiast zdjąć z ognia (łatwo je przypalić, a wtedy będą gorzkie). Przełożyć zawartość patelni na papier do wypieków. Wystudzić.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubić serek mascarpone. Do serka w trzech turach dodawać masę jajeczną. Za każdym razem delikatnie ubić. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Udekorować migdałami. Przechowywać w lodówce.
Podobne przepisy:
Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami
Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym
Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte
Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką
Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)