Pyszna i prosta w przygotowaniu Szarlotka z Karmelem. Nie jest niczym nowym, że to właśnie on i jabłka tworzą niebywale idealne połączenie. To wszystko na znanym Wam już maślanym kruchym spodzie i pod orzechowo-owsianą kruszonką. Dekorując gotową szarlotkę orzechowymi pralinami lub podając ją z gałką waniliowych lodów to po prostu bajka ;)
Składniki na nadzienie jabłkowo-karmelowe:
- 7 dużych jabłek słodko-kwaśnych
- 1/2 szklanki cukru
- 15 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Wymieszać z
sokiem z cytryny. Odłożyć. Przygotować karmel - cukier przesypać na
patelnię z nieprzywierającym dnem. Podgrzewać, aż całkowicie się
rozpuści. NIE MIESZAĆ! Dodać masło i wymieszać (jeśli się skarmelizuje -
nie szkodzi, rozpuści się ponownie po dodaniu jabłek). Dodać jabłka,
podsmażyć na średniej mocy palnika, powinny być lekko miękkie. Odstawić
do wystudzenia.
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g masła
- 230 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
W
misie blendera umieścić zimne masło podzielone na kostki, mąkę pszenną,
cukry, proszek do wypieków, sól - zblendować na sypką masę
przypominającą piasek. Przesypać do miski, dodać żółtka i zagnieść do
połączenia. Dno i boki tortownicy (23 cm) posmarować masłem, można lekko
oprószyć mąką. Większością ciasta wylepić dno formy - rwać i układać
lekko rozpłaszczone kawałki blisko siebie, następnie dłońmi połączyć.
Resztą ciasta wylepić boki formy do połowy jej wysokości (do poziomu do
którego będą sięgać jabłka). Jeśli chodzi o wylepianie boków formy - ja
robię z ciasta wałek o długości zbliżonej do obwodu tortownicy,
przykładam do boków i rozpłaszczam / formuję boki ku górze. Na
zakończenie - położyć na cieście luźno folie spożywczą i dłonią (przez
folię) wygładzić spód i boki. Sprawdza się to idealnie, spód i boki są
równiutkie. Schłodzić ciasto w lodówce przez min. 1 godz. lub w
zamrażarce - 30 min. Po tym czasie przełożyć do tortownicy wystudzone
karmelowe jabłka, Wyrównać do wysokości boków z ciasta. Posypać
kruszonką orzechową i wstawić do piekarnika. Piec w 180* na funkcji
góra-dół przez około 50 min. Wyjąć wystudzić na kratce.
Składniki na Kruszonkę Orzechową:
- 50 g zimnego masła
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 12 orzechów włoskich
W misie blendera umieścić płatki owsiane - zmielić. Przesypać do miski. Ponownie w misie umieścić posiekane masło, mąkę, sól - zmielić na sypką masę. Dołożyć do płatków owsianych. Ponownie w misie blendera zmielić pulsacyjnie obrane orzechy włoskie - nie muszą być na sypko, ja lubię jak oprócz całkowicie zmielonych orzechów trafiają się i jakieś małe/ większe kawałeczki. Dodać orzechy do pozostałych składników wraz z cukrem. Wszystko zagnieść ręcznie tworząc kruszonkę.
Podobne przepisy:
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Waniliowa Szarlotka z Bitą Śmietaną i Bezą
Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
Jabłkowa Kostka z Bitą Śmietaną i Bezą
Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym
Połówki Jabłek w Półkruchym Cieście (Szarlotka z Połówkami Jabłek)
Szarlotka z Bitą Śmietaną
Drożdżowy Jabłecznik z Cynamonową Kruszonką
Chatka Puchatka (z Bitą Śmietaną, Kajmakiem i Jabłkami w Karmelu)
Szarlotka pod Chmurkami
Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
Ciasto Kokosowe z Jabłkami
Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną
Szarlotka Tatrzańska
Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)