Dziś mój autorski przepis na elegancki i wykwintny
Tort Orzechowy z Bitą Śmietaną przełożony Masą Kajmakową.
Ciasto biszkoptowe jest lekkie, delikatne i mocno orzechowe (więc i pełne magnezu!, którego nigdy za wiele ;) Równomiernie nasączone staje się bardziej wilgotne, a dodatkowo przełożone masą krówkowo-orzechową już tworzy obłędnie smaczne ciasto.
Jednak ponieważ to tort - musi być bardziej bogato, więc nie obyłoby się bez aksamitnej bitej śmietany, z którą komponuje się znakomicie. Zwieńczony orzechami w kajmaku i cynamonowymi kleksami jest bezbłędny unikatowy i doskonały na wyjątkowe okazję. Sprawdzi się idealnie jesienią i zimą, ale zapewniam, że będzie tak samo smaczny o każdej innej porze ;)
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka bułki tartej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru, proszek)
- 130 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Orzechy podprażyć na suchej patelni - minimalna moc palnika (nie spalić! mają tylko się rozgrzać i stać bardziej aromatyczne). Odstawić. Po wystudzeniu zmielić. Powinno wyjść około 1 i 1/4 szklanki.
Piekarnik nagrzać do 175*. Dno tortownicy z odpinanymi brzegami (26 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Miksować, aż kryształki cukru przestana być wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. Za każdym razem dobrze ubić masę. Następnie dodać suche składniki - w trzech turach - za każdym razem krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (lub połączyć szpatułką, masa nie może opaść!). Delikatnie przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-40 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić ciasto w formie z wysokości około 60 cm. (wtedy będzie równe z wierzchu). Wystudzić w formie. Następnie przeciąć w poprzek na trzy części (spód może być grubszy).
Składniki potrzebne do przełożenia Tortu:
- 400 g masy kajmakowej o smaku orzechowym (jedną dużą łyżkę odłożyć! - jeszcze się przyda;)
- 600 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 - 1,5 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukry. W mikrofali podgrzać żelatynę (5 s.), tylko do rozpuszczenia (nie wolno dopuścić do zagotowania!). Ubijając śmietankę dodać lekko ciepłą żelatynę wprost pod obroty miksera. Odstawić. Masę kajmakową podgrzać w garnuszku z nieprzywierającym dnem. Odstawić do przestudzenia. Spód ciasta, w tortownicy z dopiętymi bokami, nasączyć równomiernie 1/3 szklanki wody. Posmarować 1/3 masy kajmakowej i wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Ponownie - nasączyć 1/3 szklanki wody, posmarować kajmakiem i wyłożyć resztę bitej śmietany. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć i posmarować resztą masy kajmakowej. Schłodzić przez min. 2 godz.
Wykończenie:
- 15 połówek orzechów włoskich
- 1 duża łyżka masy kajmakowej o smaku orzechowym (tak, ta odłożona :)
- 2 łyżki wody
- 300 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Orzechy podprażyć na patelni (uważając, aby się nie rozpadły) - minimalna moc palnika. Odłożyć na bok. Na patelni z nieprzywierającym dnem (używam ceramicznej), na minimalnej mocy palnika podgrzać masę kajmakową. Kiedy zacznie się gotować dodać wodę i wymieszać. Natychmiast dodać orzechy. Delikatnie mieszać, aż masa zacznie je oplatać. Przełożyć na papier do pieczenia i wystudzić.

Do odłożonej bitej śmietany dodać cynamon - delikatnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić boki tortu. Na wierzchu ułożyć orzechy w karmelu. Schłodzić przez min. 6 godz.
Smakowite połaczenie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zawita u mnie tej jesieni :)
OdpowiedzUsuńMam już wszystko do tego przepisu :) planuje to na czwartkowe rodzinne spotkanie. Czy mogę ciasto zrobić we wtorek, w środę krem i resztę i podać w czwartek ? Czy już nie za bardzo ?
OdpowiedzUsuńTak, ale po upieczeniu proszę pozostawic ciasto w formie. Kiedy przestygnie zawinąć je szczelnie folią aluminiową i pozostawić w chłodnym miejscu. W środę przełożone śmietaną, kajmakiem i szczelnie przechowywane będzie idealne na czwartek. Pozdrawiam :)
UsuńNajlepszy tort jaki jadłam. Zrobiłam córce na urodziny bo uwielbia karmel. Dużym zaskoczeniem było tak wspaniale ciasto orzechowe
OdpowiedzUsuńZrobiłam dla córeczki na urodziny i była zachwycona
OdpowiedzUsuńTort przepyszny. Wszystkim smakował i określili jako oryginalny smak. Będę polecać wszystkim znajomym.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort smakował wszystkim :) Dziękuję za taki miły komentarz :)
UsuńZapowiadał się super, a wyszedł fenomenalnie. Dobrze się kroi, no i to ciasto, te orzechy w karmelu, krówka i bita śmietana. Poezja
OdpowiedzUsuńBajka a nie tort. Smaki cudownie się przeplatają. Pyszny
OdpowiedzUsuńOrzechy brazylijskie to te same co włoskie ?
OdpowiedzUsuńNie, orzechy brazylijskie to orzechy brazylijskie ;) Są większe, mi troszkę przypominają w smaku kokosa ;)
UsuńŚwietny, rozkoszny, boski ! Po przeczytaniu składu wiedziałam że to moje smaki :) super
OdpowiedzUsuńWitam a mi biszkopt nie wyrusł i nie wiem czemu
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast, piekę je bardzo często i nigdy nie miałam tego problemu, aby biszkopt nie wyrósł. Czy jajka były długo i dobrze ubite, na jasną, gęstą masę? Po dodaniu mąki trzeba bardzo, bardzo delikatnie połączyć składniki. Jeśli za długo lub zbyt gwałtownie na tym etapie będzie się mieszać - masa opadnie, a biszkopt nie wyrośnie. Może tu jest problem.
Usuńdziękuję za ten przepis. To mój ulubiony tort :-)
OdpowiedzUsuńCzy można go zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńTak :) Można cały tort przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku :)
UsuńCzy można na tort nałożyć opłatek
OdpowiedzUsuńOdpowiedziałam już niżej na takie pytanie :) Można na 20-30 min przed podaniem :) Pozdrawiam
UsuńWitam czy można nałożyć opłatek na tort
OdpowiedzUsuńTak. Oczywiście wtedy bez orzechowej dekoracji na bitej śmietanie :) i tak na 20-30 min. przed podaniem. Kolejnego dnia opłatek może nie być już tak ładny. Chyba, że wykończenie tortu byłoby z masy milky way (tynk do tortu). Ale moim zdaniem tu lepsza, lżejsza będzie śmietanka :)
UsuńZapisuję tort na święta, tylko... O jaki opłatek panie pytają?
UsuńPani zapytała o to, czy na tort może położyć opłatek - wydruk np. cukrowy. Można kupić takie gotowe opłatki np. ze zdjęciem swojej rodziny :)
UsuńW którym momencie dodać bułkę tartą?
OdpowiedzUsuń