Były klasyczne szarlotki i szarlotkowe eksperymenty, był tradycyjny jabłecznik i drożdżowe z jabłkami, a dziś polecam Wam przepis na bijące rekordy popularności jabłka w półkruchym cieście. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt rewelacyjny. Półkruche ciasto rozpływa się w buzi, pachnie masłem i wanilią, a otulone nim połówki jabłek są delikatne, aromatyczne, z lekką nutą cynamonu - coś wspaniałego. Taką szarlotkę z połówkami jabłek można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Bardzo polecam!

Składniki na dużą blaszkę:
- 6 średnich jabłek (słodko-kwaśnych) - czyli 12 połówek
- sok z 1 cytryny
- 200 g masła
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 żółtka
- 1 duże jajko
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- cynamon
- odrobina kaszy manny
- cukier puder lub lukier do dodatkowego osłodzenia gotowej szarlotki
Masło pokroić na kawałeczki, wymieszać z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Przełożyć do misy blendera i krótko zblendować. Równie dobrze można to zrobić w misce - rękoma. Uzyskaną sypką masę przełożyć do miseczki i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka i jajko z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę. Dodać śmietanę i krótko zmiksować. Dodać suche składniki. Zmiksować masę do uzyskania wilgotnych kawałków i granic miksera :) Następnie zagnieść ciasto ręcznie. Podzielić na dwie części. Obie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie obrać i przepołowić jabłka. Usunąć gniazda nasienne - ja zrobiłam to łyżeczką. Skropić jabłka sokiem z cytryny. Odstawić.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (około 40 x 30) na papierze do pieczenia. Przełożyć papier z ciastem do blaszki. Lekko posypać kaszą manną. Wyłożyć osuszone połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Można je lekko oprószyć cynamonem lub dodatkowym cukrem waniliowym. Rozwałkować drugą część ciasta - nieco większą niż blaszka. Delikatnie przełożyć na jabłka, tak aby ciasto ładnie je otuliło. Nie wciskajcie ciasta nałożonego pomiędzy jabłka! :)
Wierzch ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Ja tak zrobiłam i posypałam lekko cynamonem.
Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 220* z termoobiegiem. Po 2 minutach wyłączyć termoobieg, przełączyć piekarnik na funkcję góra-dół i zmniejszyć temperaturę do 175*. Piec ciasto około 1 godz. 20 minut. Jeśli wierzch będzie się zbyt szybko przypiekał - można go przykryć papierem do pieczenia.
Wyjąć, wystudzić. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem, cynamonem.
Pysznie smakuje także na gorąco z lodami śmietankowymi lub waniliowymi lub po prostu bitą śmietaną :)


Podobne przepisy:
Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
Jabłkowa Kostka z Bitą Śmietaną i Bezą
Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym
Szarlotka z Bitą Śmietaną
Drożdżowy Jabłecznik z Cynamonową Kruszonką
Szarlotka pod Chmurkami
Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
Ciasto Kokosowe z Jabłkami
Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną
Szarlotka Tatrzańska
Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)