Dziś nadmorski przepis, którego smakiem z łatwością każdy może
delektować się w domu. Zupa rybna jest delikatna, ale i intensywna w
smaku. Jest przede wszystkim lekka, aromatyczna, łatwa i na pewno
znajdzie wielu swoich zwolenników. Najważniejsze, aby ryba była świeża,
nie żadna glazurowo-rybna mrożonka ;) Najlepiej przygotować taką zupę
kupując całą rybę np. łososia (wychodzi wtedy nawet taniej). Głowa i
ogon nadadzą smaku wywarowi, a resztę ryby można usmażyć i podać jako
drugie danie. Jako dodatek sprawdzi się także dodatek takich ryb jak:
dorsz, pstrąg, karp, węgorz - co będę wypisywać, prawie każda ryba! Zupy
nie zaprawiałam śmietaną - ale możecie to zrobić lub podawać ją z jej
kleksem na wierzchu. Do takiej zupy pasuje drobny makaron, lane kluski
lub ziemniaki. Bardzo polecam!
Składniki:
- głowa i ogon łososia surowego (resztę ryby usmażyłam - była jako drugie danie)
- 1 świeży pstrąg / mały karp / mały dorsz - mogą być z głową, ogonem lub dzwonki (ja miałam akurat karpia)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka jarzynki
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
- 3 litry wody


Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)