Zapraszam po mój najnowszy przepis na wspaniałe migdałowe ciasto z konfiturą różaną, jabłkami i bitą śmietaną. Smakuje niepowtarzalnie, wyjątkowo, po prostu pysznie. Na stole prezentuje się bardzo ciekawie i efektownie przez przygotowanie go na wzór "kopca". Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, lekkie i delikatne. Słodka konfitura dodaje mu uroku, a słodko-kwaśne jabłka charakteru. Aksamitna bita śmietana przykryta migdałowym ciastem na wzór kopuły to moja "jabłuszko wisienka na torcie". Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :) Baardzo, baaardzo polecam!
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki migdałów
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 70 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cukru migdałowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Jeśli jeszcze nie macie w swojej spiżarni takiej konfitury, można zastąpić kupną marmoladą różaną, zmieszaną z niewielką ilością przegotowanej wody i wody różanej - ale i tak smak będzie nieco inny ;)
Migdały podgrzać w mikrofali - około 40-50 s. Powinny być gorące. Przestudzić. Następnie zblendować. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z migdałami. W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą, gęsta masę. Strużką dodać olej, cały czas ubijając masę. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać całość łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy z odpinanymi bokami (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko posmarować olejem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Po tym czasie, przy użyciu łyżki wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1,5-2cm od
brzegów i dołu (na oko ;) Wydrążone ciasto przełożyć do miski i
pokruszyć opuszkami palców.
Ciasto w formie posmarować różaną konfiturą. Odstawić na 30-40 min. Po części konfitura ładnie wsiąknie w ciasto.
- 6-7 jabłek (gloster, kortland)
- 20- 30 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2/3 szklanki wody + odrobina do zalania żelatyny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w małą kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. W oddzielnym naczyniu umieścić żelatynę, zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać i odstawić na 10 min.
Jabłka włożyć do garnka z nieprzywierającym dnem. Dodać 1/2 szklanki wody. Zagotować, ale nie rozgotować. W pozostałej wodzie rozpuścić budyń. Kiedy jabłka będą prawie miękkie - dodać rozprowadzony w wodzie budyń. Zamieszać. Masa powinna być gęstawa.
Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku (ale masa nie powinna być bardzo słodka, raczej słodko-kwaśna). Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto posmarowane konfiturą różaną. Jabłka powinny wypełniać całe wnętrze ciasta.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia masy, a następnie schłodzić przez min. 1 godzinę.
- 300 ml śmietanki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
Zimną śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Krem powinien być słodki. Przełożyć śmietankę - tworząc kopułę - na schłodzone ciasto posmarowane konfiturą różaną i wyłożone masą jabłkową. Posypać odłożonym wcześniej ciastem. Można je leciutko dociskać do kremu.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc (szczelnie owinięte lub w pudełku).
Podobne przepisy:
wspaniałe ciasto! pięknie się prezentuje :D zapisuję do koniecznego wypróbowania, tylko najpierw poszukam różanej konfitury :)
OdpowiedzUsuńtymczasem zapraszam gorąco do dołączenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl ♥ ♥
Znów Pani kusi :) ciasto niespotykane :) gratuluję pomysłu!
OdpowiedzUsuńPiękne to za mało powiedziane. To ciasto jest najlepsze, bije według mnie na głowę szarlotki
OdpowiedzUsuńNiesamowite ciasto, jest Pani cudowna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !!! Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń