Podobno schab smażony z kością smakuje zupełnie inaczej. Coś w tym jest i może to nie tylko siła sugestii .... ;) Wieprzowina z wkładką powinna być dzielona na grubsze plastry, delikatnie rozbijana, moczona w mleku, w odpowiedni sposób panierowana i smażona tradycyjnie na smalcu. Po usmażeniu panierka powinna być bardzo chrupiąca, lekka, pełna "bąbelków" i jakby "nadmuchana" czego dowodem jest jej oddzielanie się od mięsa, które z kolei cechuje niezwykła soczystość i kruchość.



- duży kawałek schabu wieprzowego z kością
- 3 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta (najlepiej przygotowana samodzielnie w domu - ja często wrzucam suche, pokrojone kajzerki do blendera)
- mleko 2%
- sól
- pieprz (opcjonalnie, nie zawsze go dodaje)
- świeża natka pietruszki
- 2 paczki smalcu
Schab z kością umyć, osuszyć. Podzielić na porcje przy użyciu bardzo ostrego noża lub tasaka (zachowując ostrożność!) - mi zwykle wychodzi 8 grubych, około 2,5 cm plastrów. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem z obu stron, po czym ponakłuwać widelcem. Schab nie powinien być zbyt cienki. Lekko posolić. Przełożyć do miski, zalać mlekiem do całkowitego przykrycia mięsa. Owinąć naczynie folią i odstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia - mleko odlać. Plastry schabu obtaczać kolejno w mące pszennej (można dodać do niej szczyptę pieprzu), rozbełtanych, lekko osolonych jajkach i bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Na gorący tłuszcz przełożyć mięso. Smażyć przez 1-2 min na wysokiej mocy palnika, po czym zmniejszyć ogień do minimum, a patelnię przykryć pokrywką. Po około 5-6 min. zdjąć pokrywkę, a po chwili odwrócić mięso na drugą stronę. Smażyć do zarumienienia. na średniej mocy palnika. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać świeżą natką pietruszki.

Podobne przepisy:
Zawsze moczę w mleku, ale z mąką jeszcze nie próbowałam. Fajny pomysł z podduszaniem i odparowywaniem.
OdpowiedzUsuńNarobiła mi Pani ochoty na taki obiad. Ja czasem wrzucam podczas smażenia czosnek, ale nie każdy tak lubi (chyba tylko ja :p). Mają wtedy trochę inny smak. Tak czy tak przepis super, zdjęcia apetyczne i jutro robię taki obiad dla całej rodziny.
OdpowiedzUsuńIdealny. Klasyka polskiej kuchni.
OdpowiedzUsuńI taki najlepszy. Koniecznie w mleku
OdpowiedzUsuńKunszt polskiej kuchni. Pyszny przepis. Polecam
OdpowiedzUsuńUlubiony obiad :) panierka wyszła mi jak że zdjęć, odchodzi od mięsna i jest chrupiąca, schab soczysty i miękki. Leżał w mleku całą noc. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń