Najlepsze muffinki jakie ostatnio jadłam, a na dodatek dyniowe, czyli idealnie wpasowujące się w jesienną aurę. Przepis jest prosty, a muffinki z dynią wilgotne, pachnące, mięciutkie i lekkie. O delikatnie sypkiej strukturze. Nie spodziewałam się tak doskonałej konsystencji i smaku. Mają śliczny pomarańczowy kolor, który grzechem byłby przyćmiewać dodatkiem cynamonu ;) Jeśli lubicie - dodajcie, ale wtedy będą to raczej muffinki cynamonowe ... ;) Mi zależało na uwidocznieniu i uwydatnieniu dyni. Wybrałam hokkaido, która ma lekko orzechowy smak. Tym razem nie wykorzystałam jej w postaci puree, ale tartą. Szybko i łatwo :) Tarta dynia w połączeniu z miodem i dodatkowo domowym syropem dyniowym - nadaje muffinkom smaku trochę podobnego do... zabajone, a przynajmniej według mnie, mają w sobie coś z tego słynnego włoskiego kremu. Na drugim planie nuty waniliowe, orzechowe.. PYCHA! Baaardzo, baaardzo zachęcam do spróbowania!
Składniki na około 15 sztuk:
- 220 g mąki pszennej
- 170 g dyni hokkaido
- 1 łyżka domowego syropu dyniowego* (można pominąć, ale wzmacnia smak)
- 1 łyżka miodu (płaska)
- 8 g cukru waniliowego
- 1 duża łyżka soku z cytryny
- 130 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 120 g oleju
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
*Domowy Syrop Dyniowy - tutaj przepis KLIK
Papilotki umieścić w formie do muffinek/babeczek. Można je przykleić przy pomocy odrobiny masła. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Dynię obrać, odważyć 170g - zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Umieścić w miseczce. Dodać miód, sok z cytryny, cukier waniliowy i syrop dyniowy, wymieszać. Odstawić. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić. Jajka i żółtko ubić cukrem na puszystą, śnieżnobiałą masę. Powoli dodawać do masy olej, w trzech turach, za każdym razem ubijając masę. Łyżka po łyżce dodawać przygotowaną wcześniej dynię (wymieszaną z dodatkami), zmiksować tylko do połączenia. Dodać przesiane suche składniki - zmniejszyć obroty miksera do minimum, delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia. Masa nie może opaść. Ciastem dyniowym wypełnić papilotki do 3/4 wysokości, posypać kruszonką, ale tak aby miejscami przebijało ciasto (więcej kruszonki może być przy brzegach, będzie motywować ciasto do rośnięcia ku górze w piekarniku ;) Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez 35 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na Owsianą Kruszonkę Orzechową:
- 60 g orzechów włoskich
- 130 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 90 g masła
- 50 g płatków owsianych
- cynamon opcjonalnie (ja nie dodałam)
W misie blendera zmielić orzechy i płatki owsiane (nie musi być idealnie ;) Dodać mąkę pszenną i masło - zmielić do uzyskania wilgotnej, sypkiej masy. Zagnieść z cukrem tworząc kruszonkę.
Podobne przepisy:
Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami
Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym
Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte
Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką
Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Wszystko wspaniale do siebie pasuje.
OdpowiedzUsuń