Zapraszam po przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Zapach rozchodzący się w domu podczas pieczenia jest obłędy. Ciasto jest puszyste, ale i delikatne, wilgotne za sprawą dodatku maślanki. Wbrew pozorom wcale nie jest za słodkie - smak równoważy kwaskowaty rabarbar. Z kolei truskawki dodają całości uroku i sprawiają, że ciasto jest jeszcze smaczniejsze :) A, że rabarbar i kruszonka to kompozycja doskonała - nie mogło jej zabraknąć i w tym zestawieniu. Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Koniecznie wypróbujcie !!!





- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 190 g masła
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- niepełna szklanka maślanki / kefiru (około 240 ml)
- 5 długich łodyg rabarbaru
- 10-12 truskawek (wybrałam jak najmniejsze, średnie przekrawałam na pół)

- 30 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić na bok. Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Przed wyłożeniem na ciasto obsypać lekko bułką tartą lub kaszą manną.

Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)