Moje ulubione ciasto drożdżowe - tym razem z dodatkiem pięknych, letnich owoców.
Różowy rabarbar i różowy agrest zatopione w przepysznym drożdżowym cieście - i nie potrzeba żadnych okularów, aby zacząć inaczej patrzeć na świat.
A wszystko pod waniliową kruszonką. Zapach rozchodzący się po domu przywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa i wprowadza w błogi nastrój na bardzo dłuuuuugi czas.
Bardzo polecam!
Bardzo polecam!
Składniki na dużą, prostokątną blaszkę:
- 750 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
- 3 duże jajka
- 100 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
- 30 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
Składniki na Owocowe Nadzienie:
- 3 łodygi różowego rabarbaru
- 1 i 1/2 szklanki różowego agrestu
- 400 g truskawek + 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
Rabarbar dobrze umyć i pokroić w dużą kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na min. 2 godz. Po tym czasie powinien puścić sok. Odcedzić (słodki sok pozostawić!!!). Na teflonowej patelni sok doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodać rabarbar, wymieszać. Zdjąć jak lekko zmięknie. Ponownie odcedzić (jeśli jest potrzeba). Wystudzić.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać jedną łyżkę przesianej mąki i jedną łyżkę cukru. Zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć talerzem i odstawić na 15 min.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać jedną łyżkę przesianej mąki i jedną łyżkę cukru. Zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć talerzem i odstawić na 15 min.
W
międzyczasie pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Odstawić. W innym
naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać śmietankę,
sól i zmiksować. Odstawić. Masło rozpuścić i zostawić do lekkiego
przestudzenia.
Do
miski z mąką dodać masę jajeczną i rozczyn z drożdży. Rozpocząć
wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego.
Następnie dodać pozostałe lekko ciepłe mleko. Kiedy składniki się
połączą, powoli dodawać rozpuszczone, przestudzane masło. Wyrabiać
ciasto około 10 min. Ja po wyrabianiu mikserem, zagniatam je jeszcze
ręcznie około 3 min. Ciasto powinno być bardzo gęste, puszyste, gładkie,
elastyczne (może leciutko kleić się do rąk - nie dosypujemy więcej
mąki). Ciasto w dużej misce należy przykryć talerzem lub czystą
ściereczką i odstawić na 1 godz. i 30 min., do podwojenia objętości.
Stolnice
posypać mąką. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć podwójną warstwą papieru
do pieczenia (aby ładnie trzymał się formy, można jej brzegi -
miejscami - lekko posmarować masłem).
Wyrośnięte
ciasto drożdżowe krótko, ale dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części.
Pierwszą z nich rozwałkować na dłuższy, niż szerszy placek (nie za
cienki). Wyłożyć równomiernie połowę nadzienia: rabarbar, agrest i truskawki. Posypać cukrem pudrem przy użyciu sitka). Zawinąć jak strucle. Przełożyć do formy. Tak samo postąpić z pozostałym
ciastem i resztą owoców. Ułożyć w formie obok pierwszej strucli. Ostrym
nożem ponacinać całe ciasto wzdłuż na 1/3 głębokości. Odstawić na 30
min. do ponownego wyrośnięcia i wypełnienia całej blaszki. Kiedy ciasto
wyrośnie, pozostałe maliny (mrożone bez rozmrażania) wymieszać z 1 łyżką
cukru i mąki. Wyłożyć równomiernie na całe ciasto. Odstawić na 5 min.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec przez 40 min.
W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc razem wszystkie składniki (masło musi być bardzo zimne!).
Po
upłynięciu 40 min. uchylić drzwiczki i nie wyjmując ciasta posypać je
kruszonką. Piec kolejne 40 min. Po tym czasie przełączyć piekarnik tylko
na górna grzałkę i podpiec kruszonkę przez 10-15 min. Wyjąć ciasto,
przykryć wilgotną lnianą ściereczką i pozostawić na min. 30 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
*Używając mrożonych owoców czas pieczenia jest zwykle dłuższy - ze świeżymi owocami można piec krócej (trzeba wyczuć piekarnik).
** Jeśli nie upłynęła jeszcze 1 godz., a ciasto już jest zarumienione - należy ostrożnie położyć na jego wierzchu papier do pieczenia lub folię aluminiową i piec dalej.
*Używając mrożonych owoców czas pieczenia jest zwykle dłuższy - ze świeżymi owocami można piec krócej (trzeba wyczuć piekarnik).
** Jeśli nie upłynęła jeszcze 1 godz., a ciasto już jest zarumienione - należy ostrożnie położyć na jego wierzchu papier do pieczenia lub folię aluminiową i piec dalej.
Wygląda bardzo domowo :) musi być pyszne
OdpowiedzUsuńZrobiłam z samym rabarbarem. Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńSmak domowych wypieków. Babcia piekła podobne, ale to z calym szacunkiem smakuje nam bardziej i co najsmieszniejsze - babcia poprosila o ten przepis a swoje robiła od wieków :)
OdpowiedzUsuń